Back to top

ΗΠΑ: Προς απέλαση 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ

09/01/2018 - 15:26

Τέλος στην ισχύ του ειδικού καθεστώτος προστασίας από απέλαση έβαλε η αμερικανική διακυβέρνηση για 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον. 

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα είτε «να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ή να ζητήσουν άλλο νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. 

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) θεσπίστηκε το Μάρτιο του 2011. Στόχος ήταν να δώσει στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας, χωρίς να διαθέτουν χαρτιά. Η ρύθμιση είχε εισαχθεί μετά τη μαζική εισροή μεταναστών που προκάλεσαν δύο καταστροφικοί σεισμοί.  
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποστήριξε ότι «οι αρχικές συνθήκες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς δεν υφίστανται πλέον»,  ενώ έχει προχωρήσει η υποκατάσταση των υποδομών. 

Σοκ ιδιαίτερα για τα παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ

Η απόφαση επικρίθηκε από τις οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και από κοινοβουλευτικούς. Τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας, η υψηλή εγκληματικότητα αλλά κυρίως η δράση της βίαιης εγκληματικής οργάνωσης MS-13, της μεγαλύτερης στη χώρα αποτελούν επιχειρήματα της άλλης πλευράς. 

Όμως, η ανακοίνωση προκάλεσε σοκ στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. Πιο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν αμερικανική υπηκοότητα, καθώς γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος. 

«Η ζωή μου είναι εδώ» 

Η Μίντα Ερνάντες, 48 ετών και μητέρα ζει στο Λονγκ Άιλαντ μαζί με τον 16χρονο γιο της, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ. «Η ζωή μου είναι εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μου και πληρώνω τους φόρους μου. Είμαι καλά εδώ, αν και σκοτώνομαι στη δουλειά», είπε. Η Ερνάντες αναφέρθηκε και στο γιο της.  «Είναι έφηβος και εκεί έχει μεγάλη εγκληματικότητα και συμμορίες. Αλλά αν δεν τον πάρω μαζί μου, πώς θα τον αφήσω μόνο του;», διερωτάται.

«Αποδιοπομπαίοι τράγοι»

Η απόφαση του Τραμπ επικρίθηκε και από την Κάθριν Κόρτεζ Μάστρο, γερουσιαστή των Δημοκρατικών στη Νεβάδα, που κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι «χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους».

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας μετανάστευσης, οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ αποτελούν υπόδειγμα ενσωμάτωσης, με ποσοστό απασχόλησης που φτάνει το 88%. Οι περισσότεροι ζουν στην Καλιφόρνια, στο Τέξας και στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διορία που δόθηκε, την οποία θεώρησε «αναγνώριση της συνεισφοράς των συμπατριωτών μας που αποτελούν σημαντικό εργατικό δυναμικό της χώρας». «Διαθέτουμε 18 μήνες για να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο και να βρούμε μια λύση για τους πολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγκο Μαρτίνες. «Στόχος μας είναι να μπορέσουν πρακτικά να παραμείνουν όλοι μόνιμα στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αφορά περίπου 195.000 ανθρώπους σε σύνολο 1,7 εκατομμύριο πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ.

Η μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης είναι μια από τις προτεραιότητες του Τραμπ.

Το 2017 η Ουάσινγκτον ακύρωσε το ειδικό καθεστώς προστασίας για σχεδόν 60.000 Αϊτινούς, περισσότερους από 5.000 πολίτες της Νικαράγουας και 1.000 Σουδανούς. Περίπου 57.000 πολίτες της Ονδούρας θα μάθουν την τύχη τους τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ και αφού πέρυσι κατέγραψε μαζική εισροή Αϊτινών μεταναστών από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για να αποφευχθεί ότι θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ.