Back to top

Ινδονησία: “Τρέμουν” νέο τσουνάμι

24/12/2018 - 23:21

Το ηφαίστειο, η έκρηξη του οποίου προκάλεσε ο φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία έχει αποσταθεροποιηθεί και κανείς δεν... κοιμάται ήσυχος. Μεγάλοι οι φόβοι των ειδικών πως μπορεί να προκληθούν και νέα ορμητικά κύματα. Στους 373 έχει "εκτοξευθεί" ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αυξηθεί. Δράμα για τον τραγουδιστή του συγκροτήματος που... πήρε και σήκωσε το τσουνάμι. Προσεύχεται να βρεθεί ζωντανή η σύζυγός του.
Ομάδες διάσωσης, συνοδευόμενες από δυνάμεις του στρατού, «χτενίζουν» τις ακτές σήμερα, σε μια μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να βρουν επιζώντες από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους.

Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα αλλά και τα γυμνά τους χέρια για να σκάψουν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά μήκος των 100 χιλιομέτρων που εκτείνονται οι δυτικές ακτές της Ιάβας.

Περισσότεροι από 1400 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 12.000 κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς οι αρχές παρέτειναν έως την Τετάρτη τις προειδοποιήσεις για υψηλό κυματισμό, μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία.

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία
Οικογένειες απομακρύνθηκαν από την πληγείσα περιοχή σήμερα υπό τον φόβο ενός νέου τσουνάμι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους, που ήταν ήδη μπλοκαρισμένοι από συντρίμμια.

Τσουνάμι Ινδονησία: Μεγαλώνει ο μακάβριος κατάλογος – 373 νεκροί και πάνω από...
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων φονικών κυμάτων λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το περιστατικό του Σαββάτου οφείλεται σε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του Ανάκ Κρακατόα και προβλέπουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί λόγω του ότι το ηφαίστειο έχει αποσταθεροποιηθεί.

«Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι παραμένει υψηλός όσο το ηφαίστειο βρίσκεται σε αυτήν την φάση δραστηριότητας, διότι είναι πιθανό να προκληθούν νέες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» επισήμανε ο Ρίτσαρντ Τίγιουβ, του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Την ίδια ώρα, εκσκαφείς χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των συντριμμιών, μεταξύ αυτών και σωροί από τσίγκινες στέγες. Γιατροί και μέλη των πρώτων βοηθειών επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον στρατό, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις απομονωμένες περιοχές.