Back to top

Η Τουρκία ψάχνει εξοπλιστική αυτοδυναμία – Αυτά είναι τα νέα της υποβρύχια

24/10/2019 - 20:00

Η Τουρκία λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο υποβρύχιο στόλο στο ΝΑΤΟ και σκοπεύει να ενισχύσει τη δύναμη της ακόμη περισσότερο. Το πρόγραμμα για την κατασκευή του πρώτου ιθαγενούς τουρκικού υποβρυχίου έχει ξεκινήσει και επίσημα.

Γνωστό ως MiLDEN (Milli Denizaltı), το εσωτερικό πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων της Τουρκία αφορά έξι νέα σκάφη τα οποία θα ενταχθούν στο στόλο της γείτονας χώρα από το 2030 και μετά.

Η κίνηση έρχεται σε μια εποχή που πολλές αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τις πωλήσεις μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 στη χώρα και να αφαιρούν την Τουρκία από το πρόγραμμα μετά την απόφαση της να εξοπλιστεί με τους ρωσικούς S-400. Η Τουρκία έχει φιλοδοξίες να είναι η πιο αυτοδύναμη, αμυντικά, χώρα της συμμαχίας, κατασκευάζοντας τις δικές της φρεγάτες, τανκς, πλέον και υποβρύχια!

Το πρότζεκτ εγχώριων υποβρυχίων ξεκίνησε το 2004, ωστόσο πλέον αρχίζει ο σχεδιασμός των κατασκευών, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή των Ναυπηγείων του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Μεχμέτ Σάρι.

Ο σχεδιασμός θα βασιστεί σε τεχνολογία και πληροφορίες από τη Γερμανία, με την οποία η Τουρκία είχε κατασκευάσει από κοινού το Υποβρύχιο 214. Η γερμανική εταιρεία Howaldtswerke-Deutsche Werft επέτρεψε την κατασκευή έξι υποβρυχίων, τα οποία χρησιμοποιούν επίσης η Νότια Κορέα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, στα τουρκικά ναυπηγεία Γκολτσούκ του Κοτζαέλι.

«Το πρόγραμμα θα είναι ένα αντίγραφο της γερμανικής σύμβασης», δήλωσε ειδικός ναυτικού στην Άγκυρα στο Defense News, σημειώνοντας ότι το συμβόλαιο του 2011 ανήλθε σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.