Back to top

Η Ρωσία ξεπέρασε την κρίση, λέει ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγορεί ΗΠΑ

14/12/2017 - 15:44

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η ετήσια – μαραθώνια – συνέντευξη Πούτιν εφ’ όλης της ύλης παρουσίασε και φέτος μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρώτες αναφορές υπογραμμίζουν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για όλα ερωτήθηκε και οι απαντήσεις του είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν.

Στο επίμαχο ζήτημα της φερόμενης ως ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές, χαρακτήρισε όσα λέγονται «εφευρέσεις», ενώ προσπάθησε ενεργά να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομία και οι επενδυτές του δείχνουν εμπιστοσύνη, όπως αποκαλύπτει η άνοδος των αγορών! Χωρίς να διευκρινίσει, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να κάνει και άλλα πράγματα τα οποία δεν έχει μπορέσει ακόμα, δίνοντας την αίσθηση ότι μιλά για την αμερικανορωσικές σχέσεις και την εσωτερική «αντιπολίτευση» που αντιμετωπίζει από το Κογκρέσο… Το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώθηκε και στην αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, με τον Πούτιν να κατηγορεί ότι η Ουάσιγκτον αποχώρησε μονομερώς από τη συνθήκη ABM για τα αντιβαλλιστικά οπλικά συστήματα.

Πλέον, συνέχισε ο Πούτιν, η Ρωσία ακούει ότι έχουν ανακύψει προβλήματα στη συνθήκη INF για τους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους, με τις ΗΠΑ να έχουν «αποχωρήσει de facto», ενώ κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι έχουν εξαπολύσει πόλεμο προπαγάνδας για το θέμα. Όσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το ποσό που θα κατευθυνθεί σε εξοπλιστικές προμήθειες ανέρχεται σε 23,88 δισεκατομμύρια δολάρια (σ.σ. συγκρινόμενο με τις δαπάνες των ΗΠΑ και της Κίνας μοιάζει εξαιρετικά χαμηλό) και άλλα τόσα στη συντήρηση υπάρχοντος υλικού.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η Ρωσία ξεπέρασε δυο ισχυρά οικονομικά σοκ, συνέχισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την ισχυρή πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και «εξωτερικούς περιορισμούς», διευκρινίζοντας πως εννοεί τις «αποκαλούμενες ως κυρώσεις». Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν έπληξαν τη ρωσική οικονομία τόσο ισχυρά όσο η κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά σίγουρα επηρέασαν τις επιδόσεις της. Τούτων λεχθέντων, δεν μπορεί κανείς να μη θυμηθεί άρθρα και σχόλια στην Ελλάδα που υποστήριζαν ότι η Ρωσία είναι προστατευμένη από την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου… Η αναφορά στη ρωσική οικονομία έχει γενικότερο ενδιαφέρον. Ο Πούτιν ένιωσε την ανάγκη να τονίσει ότι τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι πραγματικά. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,6% και η βιομηχανική παραγωγή επίσης σημείωσε αύξηση στο ίδιο ποσοστό. Η αυτοκινητοβιομηχανία, η ελαφρά βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή σημείωσαν καλό ποσοστό ανάπτυξης, ανέφερε.

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Κατά τα άλλα, ο βασικός τομέας στον οποίον έδωσε έμφαση ο Ρώσος ήταν ο εσωτερικός, εν όψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών. Παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν θέματα υποδομών, συστήματος υγείας, εκπαίδευσης, υψηλής τεχνολογίας, αύξησης παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού, αλλά και εισοδήματος για τους πολίτες. Λίγα απ’ όλα δηλαδή… Τόνισε ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό. Ουδείς λόγος. Εάν αυτό συμβαίνει στη σύγχρονη Ρωσία, τη στιγμή μάλιστα που το ένα συνδέεται με το άλλο, είναι θέμα προς αξιολόγηση και σχολιασμό… Επεκτείνοντας τη σκέψη του στο πολιτικό ζήτημα της χώρας, ο Πούτιν είπε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει νόημα «να κάνει θόρυβο» απλά και να μιλά «για το καθεστώς», αλλά είναι σημαντικό να προτείνει κάτι. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι σήμερα στη Ρωσία, συμπλήρωσε, όμως όταν συγκρίνεις όσα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προτείνουν, ειδικά αυτοί της «μη συστημικής» αντιπολίτευσης, ανακύπτουν πολλά προβλήματα.

Τέλος, αναφορά έγινε και στον αθλητισμό, με τον Ρώσο πρόεδρο να αποκαλεί «λάθος των ανθρώπων» (σ.σ. εμπλεκομένων) το σκάνδαλο ντόπινγκ, λέγοντας ότι δεν μπορείς να συνεργαστείς με ανθρώπους που αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν, ούτε όμως και να βασίζεις τις αποφάσεις σου στις μαρτυρίες τους. Η αναφορά αυτή ήταν όπως φάνηκε σκόπιμη, για να περάσει στην υπόθεση του εμπλεκόμενου στο περίφημο εργαστήριο ντόπινγκ, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ ο οποίος συνεργάζεται πλέον με το αμερικανικό FBI, κάτι που όμως χαρακτήρισε «ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα» για τη Ρωσία, επειδή είναι κατευθυνόμενος από τις αμερικανικές «ειδικές υπηρεσίες»! Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διοργανωθεί στη Ρωσία, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο. Από τα 12 στάδια που θα χρησιμοποιηθούν, υπάρχει μια καθυστέρηση δύο μηνών στα έργα σε ένα μόλις από αυτά, ένα πρόβλημα που υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί. Η Ρωσία έχει εμπειρία από επιτυχημένες διεθνείς διοργανώσεις, είπε και διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους με ποιοτικό τρόπο.