Back to top

Χιλή: Επεισόδια, εμπρησμοί και λεηλασίες στην επέτειο της εξέγερσης

19/10/2020 - 10:46

Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ιταλίας στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων, όμως οι ειρηνικές εκδηλώσεις αμαυρώθηκαν αφού έπεσε το σκοτάδι από επεισόδια, εμπρησμούς και λεηλασίες.

Ο κόσμος, κυρίως νέοι, αλλά και ολόκληρες οικογένειες, άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε πολλές πόλης σε πολη τη Χιλή. Οι διαδηλώσεις απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερο όγκο και παλμό το απόγευμα. Πολλοί κράταγαν πλακάτ και πανό με συνθήματα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), κάτι που μετατράπηκε σε κεντρικό αίτημα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Αφού έπεσε η νύχτα, τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαδέχθηκαν επεισόδια, συγκρούσεις με την αστυνομία και λεηλασίες σούπερ μάρκετ. Οι σειρήνες των οχημάτων της πυροσβεστικής, τα φλεγόμενα οδοφράγματα, τα πυροτεχνήματα και τα δακρυγόνα σε δρόμους του κέντρου προκάλεσαν χαοτική κατάσταση σε ορισμένες συνοικίες.


REUTERS/IVAN ALVARADO

Ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Πέρες εκφράστηκε το βράδυ, εξαίροντας τις ειρηνικές αρχικές πορείες αλλά καταδικάζοντας τα νυχτερινά επεισόδια. Παρότρυνε τους πολίτες να επιλύσουν τις διαφορές τους ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα της 25ης Οκτωβρίου. «Αυτοί που επιδίδονται σε αυτές τις πράξεις βίας δεν θέλουν εμείς οι Χιλιανοί να επιλύσουμε τις διαφορές μας με δημοκρατικά μέσα», είπε ο Πέρες στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι παραβίασαν τον νόμο θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Νωρίτερα χθες, οργισμένος όχλος γιουχάισε και απείλησε δήμαρχο που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Αργότερα, μασκοφόροι έριξαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικού τμήματος και εκκλησίας. Επίθεση δέχθηκε νωρίτερα άλλη μια εκκλησία, με τον οβελίσκο της να παίρνει φωτιά και την περιοχή να γεμίζει καπνό. Ανεστάλη η λειτουργία δεκαπέντε και πλέον σταθμών του μετρό. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.


REUTERS/IVAN ALVARADO

Στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που άρχισαν πέρυσι τη 18η Οκτωβρίου και συνεχίστηκαν ως και τον Δεκέμβριο είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου τριάντα άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τους Καραμπινιέρους της Χιλής, 18 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια σε διάφορους τομείς της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, ενώ προσήχθησαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

Οι περυσινές κινητοποιήσεις, με αιτήματα όπως να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην υγειονομική ασφάλιση και στην παιδεία, είχαν επίσης σημαδευτεί από επεισόδια και λεηλασίες, που υπολογίστηκε ότι προκάλεσαν ζημίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές και σε επιχειρήσεις. Οι ταραχές ώθησαν τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο της στρατιωτικής χούντας.

Ο Πινιέρα είχε απευθύνει έκκληση οι χθεσινές κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές αλλά και να τηρηθούν οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Στη χώρα, όπου έχουν καταγραφεί ως εδώ 13.588 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 490.003 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις 23:00 (τοπική ώρα).