Back to top

Διώκεται ο CEO της HSBC στην Τουρκία- Κατηγορείται για προσβολή του Ερτογάν

31/12/2018 - 12:26

Με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Ερντογάν διώκεται από τις Αρχές της Τουρκίας ο επικεφαλής της τουρκικής HSBC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, η στοχοποίηση του συγκεκριμένου στελέχους μιας παγκόσμιας επιχείρησης έχει προκαλέσει προβληματισμό.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο CEO της HSBC Σελίμ Κερβάντσι βρέθηκε στο στόχαστρο της έρευνας έπειτα από ένα retweet που έκανε και αφορούσε τις μεγάλες διαμαρτυρίες που είχαν συμβεί στη Τουρκία πριν από 5 χρόνια στη πλατεία Γέζι. Το retweet ήταν ένα από τα γνωστά βίντεο που κυκλοφορούν στο ίντερνετ με σκηνές από την ταινία «Downfall» με θέμα τις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ, που έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλές χιουμοριστικές και πιο... κριτικές στιχομυθίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κερβάντσι έδωσε την κατάθεση του στη Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο με την HSBC Τουρκίας να αρνείται να σχολιάσει το γεγονός στο Bloomberg που επικοινώνησε μαζί της.

Οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην πλατεία Γέζι το 2013 είχαν πλήξει το προφίλ του προέδρου Ερντογάν, καθώς έκτοτε έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για όποιον θεωρείται πως προσβάλει τον Τούρκο πρόεδρο.

Επιπλέον, το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει αυξήσει την λογοκρισία στη χώρα και τις πολιτικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό που κάποτε ξεκίνησε ως διώξεις απέναντι στους «Γκιουλενιστές» που σύμφωνα με τον Ερντογάν, ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα, έχει επεκταθεί πλέον σε μια αποστολή εκκαθάρισης όποιου ασκεί κριτική στον Τούρκο πρόεδρο. Χαρακτηριστικά από το 2013 και μετά περισσότεροι από 20.000 δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες που έχουν καταφερθεί κριτικά απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, έχουν διωχθεί από τις Αρχές.

Μετά την συνταγματική αναθεώρηση που συνέβη στην Τουρκία, δίνοντας ακόμα περισσότερες εξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο, η προσβολή του Ερντογάν θεωρείται πλέον έγκλημα στην Τουρκία, και 6.033 άνθρωποι βρέθηκαν στα δικαστήρια το 2017, και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών καταδικάστηκε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) τον Οκτώβριο.

Πρόσφατα δυο από τους πλέον αγαπημένους κωμικούς της Τουρκίας κλήθηκαν σε απολογία στο δικαστήριο μετά από έντονη κριτική που άσκησαν στην αυταρχική κυβέρνηση της χώρας, με την κατηγορία ότι ζητούσαν τον θάνατο του Ερντογάν.

Η Τουρκία θεωρείται επίσης η χειρότερη χώρα για να φυλακιστεί ένας δημοσιογράφος, καθώς το 68% από αυτούς έχει βρεθεί πίσω από τα κάγκελα εξαιτίας της δουλειάς του, όπως αναφέρει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists).