Back to top

Αστρονομικά ποσά κερδίζουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες από τα εμβόλια

03/05/2021 - 09:02

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξη του στο Sky News, απέκλεισε την άρση της πατέντας για το εμβόλιο που χρηματοδότησε αναφέροντας πως τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχουν να κάνουν με τον πόλεμο κατά της πανδημίας.

Οι πατέντες εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, σαν αυτά που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια φαρμακευτικών κολοσσών όπως η βρετανοσουηδική Pfizer και η αμερικανική Moderna, προστατεύονται πλήρως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική με μεγάλες ανάγκες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους αλλά και με σοβαρές ελλείψεις σε αποθέματα εμβολίων ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση της πατέντας του εμβολίου. Ωστόσο, στην πρότασή τους αντιστέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλες πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Ο Γκέιτς, ο οποίος μέσω του ιδρύματος «Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς» συμμετέχει ενεργά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζει την άρση των περιορισμών για τις πατέντες «κακή ιδέα».

Ερωτηθείς σχετικά από το βρετανικό δίκτυο Sky News ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των πατεντών δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αυτό που καθυστερεί τη διανομή των εμβολίων δεν σχετίζεται με τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα», είπε ο Γκέιτς και εξήγησε, «δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αδρανές εργοστάσιο, το οποίο έχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και ως δια μαγείας φτιάχνει ασφαλή εμβόλια. Όπως γνωρίζετε αυτά τα πράγματα πρέπει να δοκιμαστούν . Κάθε στάδιο της παρασκευής των εμβολίων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή».

Να σημειωθεί εδώ πως θεωρητικά τουλάχιστον η άρση των πατεντών θα βοηθούσε στο να αναπτυχθούν περισσότερα εμβόλια, με τον Μ.Γκέιτς στο παρελθόν να έχει υποστηρίξει πως είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης και έχει επικρίνει τις δυτικές χώρες για τ' ότι δεν έχουν μεριμνήσει για τις αφρικανικές και τις ασιατικές, ώστε να προμηθευτούν και οι πιο φτωχές χώρες τον αναγκαίο αριθμό εμβολίων.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς η απελευθέρωση των πατεντών δεν θα επισπεύσει τη διαδικασία της διανομής των εμβολίων.

Ο Αμερικανός αναφέρθηκε στην εμπειρία του μέσα από το ίδρυμά του, το οποίο συμβάλει στην οργάνωση της παραγωγής εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως Ινδία και υποστήριξε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν μια πιθανότητα να αποκτήσουν επαρκείς προμήθειες μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία το ανοσοποιητικό πρόγραμμα των αναπτυγμένων κρατών. «Συνήθως στην παγκόσμια υγεία απαιτείται έως και μια δεκαετία για να φτάσει ένα εμβόλιο από τις πλούσιες στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», είπε κυνικά.

Στα 26 δισ. $ τα κέρδη από τους εμβολιασμούς για τον Covid-19

Τεράστια τα κέρδη για τις φαρμακευτικές εταιρείες από τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, όπως αποδεικνύεται από σχετική έρευνα της οργάνωσης «Συμμαχία για το Εμβόλιο των Λαών» (People’s Vaccine Alliance).

Όπως αναφέρεται τα κέρδη από τις πωλήσεις εμβολίων, τριών μόνο εκ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών ανήλθαν το 2020 στο ύψος των 26 δισ.$. ποσό ικανό να καλύψει τον εμβολιασμό όλης της Αφρικής.

Τα έγγραφα - περισσότερα από 200 σελίδες που ανακτήθηκαν από την εφημερίδα μετά από μια νομική αντιπαράθεση με το Ινστιτούτο Koch, αποκαλύπτουν την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των ερευνητών-ιατρών.

Σύμφωνα με μια καταχώριση, ο υπουργός Εξωτερικών Markus Kerber ζητά από τους ερευνητές να αναπτύξουν ένα επιστημονικό μοντέλο για την εξάπλωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με οποίο θα παρέχουν στήριξη για «προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα» δηλαδή όσα οδήγησαν στα δύο lockdowns που αποφασίστηκαν.

Σε μόλις τέσσερις ημέρες, οι επιστήμονες που εργάζονταν σε στενό συντονισμό με το υπουργείο δημιούργησαν ένα απόρρητο κείμενο εργασίας, το οποίο περίγραφε ένα «χειρότερο σενάριο» βάσει του οποίου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον ιό COVID-19 εάν η κοινωνική ζωή συνεχιζόταν όπως ήταν πριν από την πανδημία.

Παράλληλα και στις ΗΠΑ φέρεται να έχουν συμβεί διάφορα σκάνδαλα. Ο Steve Deace, συγγραφέας του Amazon bestseller βιβλίου "Faucian Bargain", δήλωσε ότι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες όπως ο Anthony Fauci σκόπιμα αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τον covid-19, ενώ παράλληλα λογοκρίνουν φωνές και γνώμες που αντιτίθενται στην πολιτική που ακολουθείται στη μάχη με τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον Deace, μέσω αυτών των ενεργειών οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θέλουν να μεγαλώσουν τη δύναμη που ήδη έχουν και να επιβάλουν με αυτόν τρόπο την πολιτική τους σε πάσης φύσεως ζητήματα με αφορμή την πανδημία. 

Αλλά και δημοσίευμα του newsweek.com υποστηρίζει ότι 500 επιστήμονες των ΗΠΑ βρίσκονται υπό έρευνα για πιθανή συνεργασία με την Κίνα και το CCP σύμφωνα με έκθεση και ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Πολλοί από αυτούς έχουν ενεργή συμμετοχή και μεγάλη επιρροή σε θέματα «αντιμετώπισης» του covid-19 (lockdowns, πιστοποιητικά εμβολιασμού, περιορισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων).