Back to top

Τα ομηρικά έπη δεν ήταν αποκύημα φαντασίας, αλλά μια ακριβής περιγραφή της Μεσογείου, ένα πραγματικό «γεωγραφικό έγγραφο».

17/11/2018 - 17:45

«Η Οδύσσεια, ο χάρτης και η φωτογραφία.Ο Victor Bérard και ο Fred Boissonnas στα χνάρια του Οδυσσέα (1912)» 
«L'Odyssée, la carte et la photographie.Victor Bérard et Fred Boissonnas sur les traces d'Ulysse (1912)»

Η «Οδύσσεια» του Ομήρου είναι ένα από τα μεγάλα δράματα, που διαδραματίζονται στην Δυτική Μεσόγειο, και θεωρείτο μια «γεωγραφική φαντασία» από τους αρχαίους χρόνους. Στην ιστορία των προσπαθειών για την ευθυγράμμιση του κειμένου με την Μεσόγειο, ο ελληνιστής, γεωγράφος και πολιτικός Victor Berard (1864-1931) και ο φωτογράφος Fred Boissonnas (1858-1946) καταλαμβάνουν μια θέση ειδική.
Συγγραφέας μίας από τις σημαντικότερες μεταφράσεις της Οδύσσειας του 20ού αιώνα ο Berard, το 1912 ξεκίνησε ένα ταξίδι αρκετών μηνών με τον «φωτογράφο της Γενεύης» Fred Boissonnas για να αποδείξουν με εικόνα, ότι τα ομηρικά έπη όχι δεν ήταν απλά και μόνον αποκύημα της φαντασίας, αλλά μια ακριβής περιγραφή της Μεσογείου. Την εποχή των φοινίκων, η Οδύσσεια εθεωρείτο ένα πραγματικό «γεωγραφικό έγγραφο». Αυτή η αντίκρουση, αυτή η υπόθεση προεκάλεσε θαυμασμό, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μέχρι πρόσφατα. Η ανακάλυψις ενός ανέκδοτου φωτογραφικού σώματος στην Βιβλιοθήκη της Γενεύης και η ενημέρωση από ένα σύνολο γραπτών πηγών, ανεκμετάλλευτων όμως, επιτρέπουν να επανεξετασθούν όλα από την αρχή…

ΠΗΓΗ: Ομιλία της Estelle Sohier, λέκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος, Uni Bastions, στην Αίθουσα Β 101 (1ος όροφος), που διοργανώνεται με την συνεργασία των l’Unité de grec ancien και l’Unité d’archéologie classique του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στις 18:30 της 16.11.2017.