Back to top

Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας «διέβη τον Ρουβίκωνα» και είπε «Ο κύβος ερρίφθη»- Από πού προέρχονται οι ιστορικές φράσεις..

10/01/2021 - 15:45

Η φράση “διέβη τον Ρουβίκωνα” χρησιμοποιείται όταν κάποιος παίρνει μια σημαντική απόφαση δίχως γυρισμό. 

Προέρχεται από την αρχαιότητα και από τον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος “διέβη τον Ρουβίκωνα” προκειμένου να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου. Ο Ρουβίκωνας ήταν ποταμός που κυλούσε ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλατία.

Στα λατινικά ονομαζόταν Rubicone (Ρουμπικόνε) ή Rubicon (Ρουμπίκον) και πήγαζε από τα Απέννινα Όρη. Ήταν το φυσικό σύνορο της ανάμεσα στην Ιταλία που ελεγχόταν από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο και τη ρωμαϊκή επαρχία της «Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατίας».

Την περίοδο εκείνη ο Πομπήιος διοικούσε τη Ρώμη και ο Καίσαρας εκτστράτευσε στη Γαλατία. Τότε, η σχέση των δύο αντρών διαλύθηκαν. Η κόρη του Καίσαρα, Ιουλία πέθανε και ο Πομπηίος πήρε το μέρος των συντηρητικών, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της εκστρατείας του Καίσαρα.

Οι Συγκλητικοί τον κάλεσαν να διαλύσει τον στρατό του και να επιστρέψει στη Ρώμη για να δικαστεί. Συγκεκριμένα, του έστειλε το εξής τελεσίγραφο:  Να διαλυσει αμέσως τις λεγεώνες του, διαφορετικά θα τον ανακήρυσσαν εχθρό της Ρώμης.

Ο Καίσαρας ήρθε σε δύσκολη θέση, όμως πήρε την κρίσιμη απόφαση. “Διέβη τον Ρουβίκωνα” με τον στρατό του, επέλεξε δηλαδή τον πόλεμο και μπήκε στη Ρώμη πάνοπλος.


Αμέσως μετά, ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος των δύο ηγετών της Ρώμης, που κράτησε τρία χρόνια και έληξε με νίκη του Καίσαρα, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγο μετά τη νίκη του από τους Συγκλητικούς.