Back to top

Ο τάφος του Κωνσταντίνου Α. Υψηλάντη στο Κίεβο, Ουκρανία..

30/05/2020 - 16:05

Ο Κωνσταντίνος  Α. Υψηλάντης  γεννήθηκε το  1760 και απεβίωσε το 1816. Έζησε στο Κίεβο από το 1807 μέχρι το 1816, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Ετάφη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,  η οποία καταστράφηκε το 1934. Η εκκλησία ήταν κοντά στο ναό της  Αγίας Σοφίας εκεί όπου έλαβε χώρα το μνημόσυνο του. 

Ο τάφος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, πατέρα του Δημητρίου και Αλεξάνδρου μέσα στο Μοναστηριακό συγκρότημα της Λάβρας (Μονή των Σπηλαίων1 )  στη περιοχή Πετσέρσκαγια στο Κίεβο της Ουκρανίας.

 Ο Κωνσταντίνος  Α. Υψηλάντης  γεννήθηκε το  1760 και απεβίωσε το 1816. Έζησε στο Κίεβο από το 1807 μέχρι το 1816, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Ετάφη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,  η οποία καταστράφηκε το 1934. Η εκκλησία ήταν κοντά στο ναό της  Αγίας Σοφίας εκεί όπου έλαβε χώρα το μνημόσυνο του. Το μνημείο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη το φιλοτέχνησε ο Ρώσος γλύπτης Στεπάν Πίμενοβ το 1818. Καταστράφηκε  το 1941. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 βρέθηκαν ξεχωριστά κομμάτια του τάφου του. Το 1995 με την πρωτοβουλία της ουκρανής επιστήμονα ελληνικής καταγωγής Σβετλάνα  Μαζαράτη και τη χρηματοδότηση του έργου από την «Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»  με τότε επικεφαλή της Ένωσης τον Νίκο Νικολαϊδη, και από το 1997 τον Γιώργο Τσαλουχίδη, που ανακοίνωσε στην Ελλάδα ειδικό έρανο για το σκοπό αυτό ξεκίνησε η αναστήλωσή του. Τον Ιούνιο 1997 το κενοτάφιο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη τοποθετήθηκε στην εσωτερική αυλή της Αγ. Λαύρας του Κιέβου. Στην τελετή των εγκαινίων του παρέστησε μεγάλη αποστολή από την Ελλάδα. Την Οικία Υψηλάντη αγόρασε η Λαύρα το 1833 και το μετέτρεψε σε μετόχι της Μονής. Από το 1860 έως το 1870 στο σπίτι στεγαζόταν το εργαστήριο αγιογραφίας της Λαύρας. Η πάροδος από την πίσω πλευρά του σπιτιού από το 1869 έφερε την ονομασία Υψηλάντιεβσκιϊ (δηλαδή, του Υψηλάντη). Στα σοβιετικά χρόνια η πάροδος πήρε την ονομασία Άιστοβσκιϊ (από το Άιστοβ – επίθετο ενός εργάτη που σκοτώθηκε στη μάχη κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917). Η σημερινή διεύθυνση του σπιτιού είναι: οδός Ιβάνα Μαζέπυ, 6.

 

Λεπτομέρεια του μνημείου με ανάγλυφη κεφαλή του Κωνσταντίνου Α. Υψηλάντη.
Αναγράφεται : Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος Υψηλάντης  Ηγεμών πάσης Ούγγρο-Μολδοβλαχίας 

Αναθηματική πλάκα στο κενοτάφιο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη με την επιγραφή
(στην αρχαία Ελληνική και στη Ρωσική γλώσσα) :

 

ΤΩ ΔΕ ΠΟΛΥΚΛΑΥΤΩ ΤΥΜΒΩ ΕΝΙ ΚΥΔΑΛΙΜΟΙΟ.
ΚΕΙΤΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΡΧΑΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΚΥΔΟΣ ΑΧΑΙΩΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΙΗΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΠΩΡΗ ΗΣ ΔΟΥΛΕΙΗΣ ΥΠΑΛΥΞΙΝ
ΕΙΝΑΙ ΟΣ ΗΝΑΣΣΕ ΘΝΗΤΟΙΣΙΝ ΟΣΙΣ ΔΑΚΙΗΤΕ
ΜΟΛΔΑΒΙ ΕΝΤΟΣ ΕΧΕΙ ΦΡΕΣΙΝ ΑΙΣΙΜΑ ΕΙΔΩΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ Δ' ΕΠΛΕΤ' ΕΙΠΕΡ ΕΤΗ ΜΕΡΟΠΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙΤΟ
ΠΛΗΘΕΙ ΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΗΔΕ ΠΡΑΞΗΣΙ ΦΑΕΙΝΑΙΣ.

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 Σ'ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΟΛΥΚΛΑΥΤΟ ΜΝΗΜΑ
ΚΕΙΤΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ
Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΓΕΝΟΝΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΑΚΙΑΣ ΚΑΙ
ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ
ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΜΠΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ

 

 

1.Η Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου είναι ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στο Κίεβο. Το μοναστικό συγκρότημα είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου.