Back to top

Η δολοφονία του Βασιλέως Γεωργίου του Α'

05/03/2020 - 10:39

Σήμερα συμπληρώνονται 117 χρόνια από τη δολοφονία του Βασιλέως Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη – μια πολιτική δολοφονία, της οποίας τα αίτια και οι πραγματικοί δράστες δεν έχουν διαλευκανθεί.
Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κηρύττει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος ξεσπά, και ο ελληνικός στρατός, υπό τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, επελαύνει προς τη Μακεδονία. Στις 11:00 της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, ο διοικητής Θεσσαλονίκης, Ταξίμ πασάς, υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στους Βίκτωρα Δούσμανη και Ιωάννη Μεταξά. Ο ελληνικός στρατός θα εισέλθει στην πόλη την επομένη. Δύο ημέρες αργότερα, στις 28, θα εισέλθει και ένα βουλγαρικό σύνταγμα, παρά την αντίθετη ελληνο-βουλγαρική συμφωνία.

Στις 29 Οκτωβρίου, και δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη, θα εγκατασταθεί σε αυτήν ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’, προς επισημοποίηση και εδραίωση της ελληνικής παρουσίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του συνήθιζε να πραγματοποιεί περιπάτους με ελάχιστη προστασία. Στις 5 Μαρτίου 1913 εξήλθε της οικίας του, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του, ταγματάρχη Φραγκούδη, για εθιμοτυπική επίσκεψη στο Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν, επί του πολεμικού ”Γκέμπεν” που ναυλοχούσε στο λιμάνι της πόλης. Στη διαδρομή του θα τον πλησιάσει ο Αλέξανδρος Σχινάς, ο οποίος και θα τον πυροβολήσει μία φορά. Ο Βασιλεύς θα νοσηλευτεί στο ιατρείο του Παπάφειου ιδρύματος όπου θα διαπιστωθεί ο θάνατός του, ενώ ο Σχινάς θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στο Α/Τ Φαλήρου Θεσσαλονίκης.

Στις 8 Μαρτίου, σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος θα ορκιστεί ως ο νέος Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει αμέσως για Θεσσαλονίκη. Η σωρός του Γεωργίου θα μεταφερθεί στην Αθήνα όπου, στις 20 Μαρτίου, θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία, και θα ταφεί στα ανάκτορα του Τατοΐου.

Αλέξανδρος Σχινάς

Μέχρι σήμερα, τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ποιος ήταν όμως ο δολοφόνος; Ήταν Σερραίος, κάτοικος Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης. Ευρισκόμενος σε δεινή οικονομική κατάσταση, και υποσιτιζόμενος, (λέγεται πως εξ αυτού προσβλήθηκε από φυματίωση) μετέβη στην Αθήνα. Μια μέρα, κατέφυγε στα ανάκτορα ζητώντας οικονομική αρωγή, ωστόσο απομακρύνθηκε από τον υπασπιστή του Βασιλέως. Αποχώρησε ταπεινωμένος και γεμάτος μίσος για τον Άνακτα. Στις 5 Μαρτίου 1913 θα τον πυροβολήσει και θα τον φονεύσει. Στη συνέχεια θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στο Α/Τ Φαλήρου Θεσσαλονίκης από όπου, στις 6 Απριλίου, ”διελαθών της φρουρήσεως των χωροφυλάκων, ηυκτοκτόνησε πεσών εκ του παραθύρου ”, σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό ανακοινωθέν.