Back to top

Γυναίκες Ηγεμόνες στην Αρχαία Ελλάδα..

19/05/2019 - 15:52

Στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που ανέλαβαν και άσκησαν εξουσία. Μπορεί στην κλασική Αθήνα να γεννήθηκε η Δημοκρατία, όμως ακόμη και εκεί οι γυναίκες δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και σαφώς αποκλείονταν από τα αξιώματα. Από την άλλη μεριά, στην Αρχαία Σπάρτη η θέση των γυναικών ήταν σίγουρα καλύτερη από της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να δίνεται στις γυναίκες το δικαίωμα να γίνουν βασίλισσες ή μέλη της γερουσίας ή του σώματος των εφόρων.

Σε ποιες περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας οι γυναίκες έγιναν αρχηγοί κράτους;

Στα φυλετικά κράτη της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας οι γυναίκες μπορούσαν να γίνουν αρχηγοί του οίκου τους αλλά και του κράτους, εφόσον δεν υπήρχε άνδρας συγγενής.

Στη Θεσσαλία την εποχή των Περσικών Πολέμων, η Θαργηλία έγινε η κυβερνήτης της Θεσσαλίας και βασίλεψε για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Το μοναρχικό καθεστώς της Θεσσαλίας τής επέτρεψε να γίνει βασίλισσα αφού πέθανε ο σύζυγός της, ο βασιλιάς Αντίοχος. Το παράδοξο ήταν πως η Θαργηλία ήταν ξένη και μάλιστα εταίρα από την Μίλητο, η οποία αφού πρώτα παντρεύτηκε τον ταγό της Θεσσαλίας, στη συνέχεια τον διαδέχτηκε στο αξίωμα.

Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και στο γειτονικό βασίλειο των Μολοσσών. Όταν ο βασιλιάς των Μολοσσών Αλέξανδρος απουσίαζε σε εκστρατεία στην Ιταλία, η σύζυγός του, η Κλεοπάτρα, είχε αναλάβει την αντιβασιλεία. Στη συνέχεια, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 331 π.Χ. η Κλεοπάτρα έγινε η βασίλισσα της Ηπείρου, λειτουργώντας ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Νεοπτόλεμου.

Ποια όμως ήταν η Κλεοπάτρα της Ηπείρου;

Η Κλεοπάτρα που ασκούσε επίσημα την ηγεμονία της Ηπείρου δεν ήταν μια τυχαία γυναίκα, αλλά κόρη της Ολυμπιάδας. Μάλιστα, η μητέρα της ασκούσε την αντιβασιλεία του βασιλείου των Μολοσσών και στον λόγο του Υπερείδη «Υπέρ Ευξενίππου» μαρτυρείται πως η Ολυμπιάδα απαγόρευσε στους Αθηναίους να κάνουν αφιερώματα στο ναό του Δία στη Δωδώνη, καθώς το ιερό αυτό ανήκε στους Μολοσσούς.

Πάντως, και ο τελευταίος ηγεμόνας στο βασίλειο των Μολοσσών φαίνεται πως ήταν επίσης γυναίκα.Μετά το θάνατο του βασιλιά Πύρου, τον διαδέχτηκε στην εξουσία η κόρη του, η Δηιδάμεια, η οποία σφράγισε με τη βασιλεία της το τέλος της δυναστείας των Μολοσσών.

Πηγή: Γυναίκα και πολιτική στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη