Back to top

Επιστήμονες ανακάλυψαν καρκίνο σε οστά αρχαίων Αιγυπτίων που χρονολογούνται 3.000 χρόνια πριν

13/07/2018 - 13:20

Έμπειροι ερευνητές έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη μελετώντας τα οστά αρχαίων Αιγυπτίων. Εντόπισαν έξι κρούσματα καρκίνου σε ένα νεκροταφείο της εποχής μέσα σε όαση στα δυτικά της χώρας.
Η μελέτη των ευρημάτων κατέληξε στα αίτια που προκάλεσαν την ασθένεια σε κάθε σκελετό. Τα οστά βρέθηκαν στην Dakhleh Oasis, η οποία έχει κατοικηθεί από την προϊστορία και αποτελούσε μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού βασιλείου. Εξετάστηκαν περισσότερα από 1.080 οστά, τα οποία εκτιμάται πως είχαν ενταφιαστεί στο σημείο περίπου 2.000 – 3.000 πριν.
Από τη μελέτη αρχαίων αιγυπτιακών κειμένων φαίνεται ότι δεν γνώριζαν από τι έπασχαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Οι περιπτώσεις του καρκίνου Η ανακάλυψη της νόσου στα οστά βοήθησε επίσης στον καθορισμό και του ποσοστού του καρκίνου που έπληττε τις κοινότητες της αρχαίας Αιγύπτου.
Με βάση τη σύγκριση των δεδομένων υπολογίζεται ότι κινδύνευε 1 στους 200 να χάσει τη ζωή του από την ασθένεια. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The International Journal of Paleopathology, αναφέρει ότι ο κίνδυνος καρκίνου στις σημερινές δυτικές κοινωνίες είναι 100 φορές υψηλότερος από ό,τι στην αρχαία όαση Dakhleh. Mερίδα του επιστημονικού κόσμου τονίζει ότι το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ μικρότερο από το σημερινό.
Ακόμα και έτσι είναι σαφές ότι δεν γνώριζαν από τι έπασχαν αλλά συντελούσε όπως και στις μέρες μας ο τρόπος ζωής.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν έναν σκελετό που ανήκε σε έναν 20χρονο άνδρα αρχικά κλονίστηκαν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν πολύ σπάνιο εκείνη την εποχή να χτυπηθεί ένας τόσο νέος άνθρωπος από καρκίνο. Αμέσως σκέφτηκαν ότι τα δείγματα μπορεί να οδηγούν στον «Ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων» (HPV) που βασίζεται στο DNA (dsDNA) και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων και ορισμένων ζώων. Κάποιες μορφές του HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα, ενώ κάποιες άλλες μορφές μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία να επιφέρει προ-καρκινικές δυσπλασίες.
Το LiveScience αναφέρει ότι «πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ο HPV αποτελεί κύρια αιτία διάφορων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συχνά επηρεάζουν τους νέους ενήλικες». Μεταξύ των καρκίνων που σχετίζονται κυρίως με τον HPV είναι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας και των όρχεων.
Δεν ήταν δυνατό να ελεγχθούν τα οστά για να διαπιστωθεί εάν οι νεαροί ενήλικες είχαν τον ιό, άλλες μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι υπήρχαν στον αρχαίο κόσμο. Είναι πολύ πιθανό ότι ο HPV ήταν παρών στον πληθυσμό της Dakhleh Oasis. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν περαιτέρω δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους σύγχρονους κατοίκους του Dakhleh.
Αυτά μπορεί στη συνέχεια να συγκριθούν με τα ευρήματα του αρχαίου πληθυσμού της όασης. Μια τέτοια μελέτη θα επέτρεπε στους ειδικούς να κατανοήσουν τον κίνδυνο της ασθένειας καθ ‘όλη τη διάρκεια των αιώνων και θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια και τις συνέπειες στην σημερινή εποχή, βοηθώντας πολύ στην καταπολέμηση της ασθένειας σε βάθος χρόνου.