Back to top

10 Σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα

10/03/2019 - 11:02

Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η αρχαιολογική ανασκαφή και η έρευνα έχουν αποκαλύψει εξόχως ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, από χαμένες πόλεις μέχρι περίτεχνες κατασκευές. 

Το 2013 οι αρχαιολόγοι καθάριζαν την αρχαία παραλιακή πόλη Άργιλος, όπου είχαν βρει το πρόστωό της, δηλαδή έναν ημιυπαίθριο στεγασμένο χώρο με κίονες. Πριν από 2.500 χρόνια η πόλη φιλοξενούσε ένα πλήθος από καταναλωτές.

Όταν οι αρχαιολόγοι καθάρισαν το πρόστωό της, κατέστη φανερό ότι καθένα από τα εφτά δωμάτια ήταν διαφορετικό. Με άλλα λόγια, φαινόταν ότι κάθε μαγαζάτορας έφτιαχνε το δικό του μαγαζί. Κατά συνέπεια, υπήρξε ένα εμπορικό κέντρο σαράντα μέτρων με αρκετά αρχιτεκτονικά στιλ. Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν νομίσματα και βάζα, που αποκάλυψαν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των πολιτών, που με τη βία εγκαταστάθηκαν αλλού το 357 π.Χ.

Για περίπου δύο αιώνες οι αρχαιολόγοι δεν έδιναν σημασία σε ένα χωριό που ανακαλύφθηκε στη δυτική Θεσσαλία, στο λόφο Στρογγυλοβούνι. Το 2016 τα ερείπια σκαναρίστηκαν με ένα ειδικό ραντάρ και το αποτέλεσμα άλλαξε ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί πως γνώριζαν σχετικά με την περιοχή. Κι αυτό γιατί το χωριό αποκαλύφθηκε ότι ήταν μια σημαντική μητρόπολη.

Οι εικόνες του ραντάρ αποκάλυψαν δομές που μοιάζουν με πλέγμα δρόμων και πλατεία. Τα τείχη περιέκλειαν ένα χώρο περίπου 400638.78 μ2. Ορισμένα από τα ερείπια πάνω στο έδαφος ταυτοποιήθηκαν ως τμήμα των τειχών της πόλης, ως πύργοι και πύλες.

Η πόλη ονομάστηκε Βλοχός και φαίνεται πως άνθησε μεταξύ 4ου και 3ου αι. π.Χ. Ανήκε στις μεγάλες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν για άγνωστο σε εμάς λόγο.

Στη μυκηναϊκή Ελλάδα, το προηγμένο υδραυλικό σύστημα, η τέχνη και η αρχιτεκτονική θεωρούνταν ότι περιοριζόταν στα ανάκτορα. Ωστόσο, πρόσφατα, η ανακάλυψη μιας περιοχής έδωσε νέα κατεύθυνση στα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το μυκηναϊκό βασίλειο της Πύλου (1600-1100 π.Χ.) είχε περιφερειακές πρωτεύουσες και ανακαλύφθηκε πρόσφατα μία από αυτές. Ανασκαφές στην Ίκλαινα αποκάλυψαν το αναπάντεχο – ότι τα σήματα κατατεθέν της ελίτ βρίσκονταν και σε άλλους οικισμούς, όπως καλά αναπτυγμένες αστικές δομές, κυκλώπεια αρχιτεκτονική, γραμμική γραφή Β και αξιοσημείωτες τοιχογραφίες.

Το 2017, το πανεπιστήμιο του Plymouth ανακάλυψε τεκτονικά ρήγματα να διατρέχουν αρκετές μεγάλες ελληνικές πόλεις. Μάλιστα κοντά σε αυτά έχουν χτιστεί ιερά κτίρια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ενδέχεται να θεωρούσαν ότι ο σεισμός ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως να συνδεόταν με τις φυσικές πηγές, μιας και τα περισσότερα κτίσματα και οι ιεροτελεστίες χρειάζονταν μια πηγή νερού. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες σέβονταν αυτές τις παράξενες ιδιότητες.

Έτσι φαίνεται πως οι σεισμοί έπαιξαν έναν σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή τοποθεσίας για την ανέγερση ενός κτιρίου και πόλεων, απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Οι συνηθισμένες ανασκαφές που γίνονται κάθε χρόνο στη Δήλου αποκάλυψαν μέρος της ιστορίας του νησιού που είναι σχετικά άγνωστο μέχρι σήμερα, ειδικά το πώς οι ντόπιοι σχετίζονταν με τον έξω κόσμο. Οι νέες ανακαλύψεις απέδειξαν ότι υπήρχε ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι στο νησί.

Ανακαλύφθηκε ένας κυματοθραύστης, που είχε σχεδιαστεί για να προφυλάσσει το λιμάνι από επικίνδυνους ανέμους, με μήκος 160 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ήταν αυτή του ναυαγισμένου στόλου πλοίων από διαφορετικές εποχές και χώρες. Μερικά από αυτά τα πλοία είναι μέχρι και 2.000 χρόνων.

Το 2016 οι ερευνητές βρήκαν την τοποθεσία όπου οι Έλληνες συγκέντρωσαν τον στόλο τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες.  Πρόκειται για τη Σαλαμίνα. Εκεί ανακαλύφθηκαν τείχη, τμήματα κτιρίων, δομές λιμανιού, αλλά και οχυρώσεις, όπως πύργοι και κυματοθραύστες. Τα μεγαλύτερα ερείπια χρονολογούνται από την κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Στον Θορικό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που θα μπορούσε να είναι η βάση της αθηναϊκής δύναμης. Το 2016, οι έρευνες αποκάλυψαν ένα υπόγειο σύμπλεγμα. Το ορυχείο αργύρου είχε μια δομή που ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της κλασικής εποχής (4ος αι. π.Χ.).

Είχε μείνει ανέγγιχτη για 5.000 και αποκαλύπτει τις αξιοθαύμαστες δεξιότητες των αρχαίο στη μεταλλευτική τέχνη. Υπάρχουν από μεγάλες ανοιχτές γαλαρίες, μέχρι στενά τούνελ που απαιτούν φυσική ικανότητα για να περάσει κανείς.

Προς τα τέλη του αιώνα, τα τούνελ κατασκευάζονταν με ακρίβεια, για να συνδέσουν δύο επίπεδο εξαγωγής. Αυτή η αρχιτεκτονική υπολογιζόταν με ακρίβεια χιλιοστού, κάτι που σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς επιτυγχανόταν.

Περίπου έναν αιώνα μετά την κατάκτηση της Κορίνθου από τους Ρωμαίους (146 π.Χ.), ο Ιούλιος Καίσαρας την ξανάφτιαξε. Το 2017 ήρθαν στο φως ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές και μεγάλης κλίμακας κατασκευές της, όταν έγινε ανασκαφή στο αρχαίο λιμάνι.

Ονομαζόταν Λέχαιον και ήταν το λιμάνι που ανθούσε στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαι αποβάθρες πελώριες και μνημεία, όπως ο φάρος που έχει χαθεί. Επίσης ανακαλύφθηκε κάτι πολύ σπάνιο, η ξύλινη υποδομή που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κατασκευαστές.

Το 2017, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο γυμναστήριο της Αιγύπτου στο χωριό Φιλοτέρης. Στην Ελλάδα αυτές οι δομές φιλοξενούσαν αθλητές της ανώτερης τάξης, οι οποίοι μιλούσαν ελληνικά και επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τα σπορ και τις φιλοσοφικές συζητήσεις.

Το γυμναστήριο στο Φιλοτέρης ήταν εντυπωσιακό. Περίπου 2.300 χρόνων, περιλαμβάνει μια αίθουσα εστίασης και έναν άλλο μεγάλο χώρο που ίσως ήταν αίθουσα συναντήσεων, όπου κάποτε υπήρχαν πολλά αγάλματα. Υπήρχαν πολλοί κήποι, μια αυλή και ένα στάδιο τρεξίματος 200 μέτρων. Είναι πιθανό η ελίτ του χωριού, το οποίο βρίσκεται περίπου 145 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου, έχτισε το γυμναστήριο ώστε να φαίνεται πιο ελληνικό το χωριό.

Αυτό δεν είναι κάτι εντελώς αναπάντεχο, μιας και στην ίδρυση του χωριού περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων μιλούσε ελληνικά.

Στο νησί Κέρος, πριν από 4.000 χρόνια η γη σκάφτηκε σε σχήμα κώνου ώστε να μοιάζει με πυραμίδα.

Για να γυαλίζει στον ήλιο, καλύφθηκε με χιλιάδες τόνους εισαγόμενης λευκής πέτρας. Η πυραμίδα δεν ήταν κάτι νέο. Αλλά το 2018, οι ερευνητές, όταν κοίταξαν μέσα, ανακάλυψαν ένα περίτεχνο σύστημα αποχέτευσης. Χρονολογείται χίλια χρόνια πριν το αξιοθαύμαστο σύστημα αποχέτευσης της Κνωσού.

Ο σκοπός του οικοδομήματος αυτού παραμένει άγνωστος. Το σύστημα της πυραμίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιούνταν ήταν για φρέσκο νερό είτε για λύματα.