Back to top

Τουρισμός - Στροφή στα webinars

30/04/2020 - 12:51

Την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής, μια τάση, που ούτως ή άλλως κέρδιζε έδαφος, μετατράπηκε, λόγω των συνθηκών, σε ανάγκη. Η στροφή στο διαδίκτυο ενεργοποίησε σειρά δωρεάν σεμιναρίων (webinars) από φορείς και διάφορες πλατφόρμες, δίνοντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού να μεταλαμπαδεύσουν γνώση, να διευρύνουν και οι ίδιοι το γνωστικό τους αντικείμενο και να «ζυμωθούν» με συναδέλφους στις νέες προκλήσεις που φέρνει η μετά τον κορονοϊό εποχή. Εξίσου σημαντικά όμως, είναι τα συγκεκριμένα webinars και για τους νεότερους, που έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο, οι οποίοι, στην παρούσα φάση, μπορούν και θέλουν να διαθέσουν χρόνο και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εδώ και 25 χρόνια, ο Μανώλης Γκιάλας, εργαζόμενος στον ξενοδοχειακό κλάδο και ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων ζούσε σε «φρενήρεις» ρυθμούς και του ήταν αδύνατον, όπως λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να ασχοληθεί με σεμινάρια ή άλλου είδους μαθήματα. «Ως operation manager (διευθυντής λειτουργιών) είχα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις αφενός αλλά αφετέρου είχα -και έχω -πολλά να πω σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Μου είχε ζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν να κάνω παρουσιάσεις ή και μαθήματα αλλά δεν μπορούσα. Τώρα, μπορεί οι συνθήκες να είναι άσχημες αλλά μας δόθηκε ο χρόνος, τόσο σε εμένα όσο και σε άλλους συναδέλφους, να προσφέρουμε σε νεότερα άτομα, που "διψούν" για γνώση και δεν έχουν εύκολα την ευκαιρία να ακούσουν εξειδικευμένα στελέχη μέσα από το χώρο», αναφέρει ο κ. Γκιάλας.

Την ίδια ώρα, φορείς όπως το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και διαμορφώνουν τα προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τουρισμού ανάλογα με τις νέες καταστάσεις. Όπως εξηγεί η διευθύντρια εκπαίδευσης του ΙΝΣΕΤΕ Λία Ζαμπέτογλου, η στροφή του ΙΝΣΕΤΕ προς τις online λύσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης ήταν προγραμματισμένη για την εκπαιδευτική χρονιά 2020-2021. Οι παρούσες συνθήκες έκαναν την εν λόγω στροφή επιτακτική, ώστε το ΙΝΣΕΤΕ να συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης, υποστήριξης και εξέλιξής του σύγχρονου επαγγελματία του Ελληνικού τουρισμού. «Σε αυτήν τη φάση, μπορεί ο χρόνος να είναι σύμμαχος αλλά δεν έχει σχέση με τη φιλοσοφία μας. Για εμάς, η συνεχής εκπαίδευση είναι διαρκής ανάγκη και ουσιαστικό εργαλείο, σε μια κοινωνία που, όπως διαπιστώνεται, "γεννά" συνέχεια νέα δεδομένα. Για αυτό και πριν από την πανδημία πραγματοποιούσαμε σειρά σεμιναρίων σε περισσότερες από 20 πόλεις στην Ελλάδα και θέλαμε να είμαστε κοντά σε όσους περισσότερους επαγγελματίες ήταν δυνατόν. Τώρα, συνδεόμαστε μέσω διαδικτύου και προσαρμόζουμε τις θεματικές μας στην εποχή», σημειώνει η κ. Ζαμπέτογλου.

«Το όραμά μας είναι μέσα από το "The INSETE Webinar Series", να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό eCommunity, που θα προσφέρει στα μέλη του σύγχρονη γνώση, διασύνδεση, αξιόπιστες λύσεις, ενημέρωση και έμπνευση», προσθέτει και σημειώνει: «Τα webinars που διοργανώνουμε χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στη "The Training Series", στην οποία ένας Subject Expert συνεργάτης παρουσιάζει με εκπαιδευτική μορφή την επιλεγμένη θεματική ενότητα του και την "The Expert Series", στην οποία ένας συντονιστής θα έχει καλεσμένους επαγγελματίες του τουρισμού και θα συζητάνε επίκαιρα θέματα με τη μορφή Online Conference Panel».

Διαδικτυακά πλέον γίνονται και τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, όπου για πρώτη φορά, με άνεση έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μαθήματα και μάλιστα στο αντικείμενο που αγαπά -όπως λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

«Αυτή η συγκυρία αφενός μας έκανε πιο ευέλικτους από άποψη χρόνου, μας έδωσε όμως και την ευκαιρία να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο θέματα που η κρίση έφερε στην επιφάνεια», επισημαίνει ο κ. Αγγελόπουλος. «Στα μαθήματα βιο-οικονομίας που κάνουμε στο τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραία, μιλάμε για το θέμα της βιωσιμότητας στον τουρισμό, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, φαίνεται πόσο σημαντικό είναι», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος.

«Η κρίση αυτή», τονίζει, «δεν υπογράμμισε μόνο την ανάγκη να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα αλλά ανέδειξε το πόσο ευάλωτος είναι ο κλάδος του τουρισμού και ότι οι νέοι πρέπει να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας στα επαγγέλματα που θα είναι αναγκαία και όχι σε εκείνα που απλώς μας αρέσουν. Υπάρχουν δεκάδες τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό και για αυτό ο τομέας της βιώσιμης ανάπτυξης είναι εκείνος στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως η σημερινή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ