Back to top

Τι συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

22/02/2019 - 21:51

Συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε, όπως δήλωσε, αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της συζήτησης και της όλης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν η διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ανοιχτών θεμάτων, αλλά η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική βάση και η προσπάθεια οικοδόμησης και εφαρμογής των ληφθέντων μέτρων εμπιστοσύνης από το παρελθόν μέχρι τα πιο πρόσφατα, σε μία κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο ΥΠΕΞ αποσαφήνισε το πώς αντιμετωπίστηκε η νύξη εκ μέρους του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι τάχα θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τα νησιά. «Διευκρίνισα ότι η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ-Τουρκίας και για το μεταναστευτικό θέμα», σημείωσε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε και για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική εκπρόσωπο των ΗΕ Τζέιν Χόλ Λουτ, την ερχόμενη Τρίτη, υπογραμμίζοντας ότι «επιβεβαιώθηκε στο ΕΣΕΠ η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ένα θέμα εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους διεθνούς δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

«Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση», «υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα» τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε επιχειρήματα κομμάτων, και ειδικότερα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που τέθηκαν στο σημερινό συμβούλιο και ανέφεραν ότι λόγω της εκλογικής χρονιάς που διανύουμε, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης.


Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαιρετάει τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο (Α) στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

«Δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, είμαστε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της» δήλωσε ο ΥΠΕΞ επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα» και έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας και τη συζήτηση για όλο το πακέτο των διαφορών, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Ν. Κοτζιάς την είχε φέρει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα εξήγησε ότι θα υπάρξει η επιδίωξη για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση όλων πολιτικών κομμάτων και για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Χωρίς καμία διάθεση αιφνιδιασμού, χωρίς καμία διάθεση να διχάσουμε, ακριβώς το αντίθετο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Brexit ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο και με τον όρο της αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία. Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της στάσης μας απέναντι στη Βενεζουέλα το οποίο τέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνο δεν είναι διαφορετική η θέση μας από την θέση της ΕΕ αλλά εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες χώρες τη θέση της, να επιδιωχθεί, δηλαδή, δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με το λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται». Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ΕΕ με τη σύσταση μιας ομάδας κρατών η οποία θα εξασφάλιζε τις συνθήκες διεξαγωγής τίμιων εκλογών για να μπορέσει να μιλήσει ο λαός της Βενεζουέλας. 

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις σε εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα 
Το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις σε μείζονα εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς είμαστε σε ένα εκλογικό έτος, έστειλε με δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος.


Ο υπουργός Εξωτερικών χαιρετάει τον Γιώργο Κουμουτσάκο (Α) στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας». Ερωτηθείς αν αντιτίθεται η ΝΔ στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ή στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες». Προσέθεσε πως «μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα». Υπό αυτή την έννοια, επανέλαβε πως σε «ένα εκλογικό έτος από μια απερχόμενη κυβέρνηση ζητάμε να λάβει υπόψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες μείζονες κινήσεις που δεσμεύουν τη χώρα για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με ένα μείγμα πολιτικής μεταξύ αφενός σταθερών σχέσεων και ξεκάθαρων προτεραιοτήτων, δευτερευόντως με μια καλή προετοιμασία επιχειρημάτων και οικοδόμησης συμμαχιών. Όλα αυτά, επισήμανε, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: Ότι τα συμφωνηθέντα τηρούνται, ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και τρίτον, ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας με αποφυγή συμπεριφορών προκλητικών και παράνομων. Ο τομεάρχης Εξωτερικών είπε πως η ΝΔ επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία, αλλά ο διάλογος αυτός για να είναι παραγωγικός και ουσιαστικός πρέπει να γίνεται σε ένα περιβάλλον που να το επιτρέπει, συμπλήρωσε. Σε αυτό πλαίσιο, σημείωσε πως το περιβάλλον που διαμορφώνει η πρακτική της Τουρκίας, της συνεχούς έντασης, των προκλήσεων και των παραβιάσεων δεν είναι περιβάλλον που διαμορφώνει όρους ενός παραγωγικού διαλόγου, αλλά μια κατάσταση έντασης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έκανε λόγο εκ νέου για «κακιά προετοιμασία με αποδείξεις».

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία, είπε πως «δημιούργησε μια σειρά ερωτημάτων» και τόνισε πως στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προέχει η πλήρης και ολοκληρωτική εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων. Διευκρίνισε πως δεν είναι τόσο το ζητούμενο ο εμπλουτισμός τους και με άλλα, αλλά το βασικό είναι η εφαρμογή αυτών που υπάρχουν. Μιλώντας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ανέφερε πως οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί του θα πρέπει να εκκινήσουν υπό τη στέρεη προϋπόθεση ότι η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τέτοια που να επιτρέπει έναν ουσιαστικό διάλογο. Σήμερα, παρατήρησε, αυτή η ατμόσφαιρα φαίνεται να μην υπάρχει, «γιατί συνεχίζονται αμείωτες οι προκλήσεις, οι παραβιάσεις και σε επίπεδο ρητορείας και σε επίπεδο ενεργειών». Εξέφρασε την ελπίδα να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα και κατέστησε σαφές πως η ΝΔ είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά αρκεί να είναι παραγωγικός και όχι προσχηματικός μόνο και μόνο για να καλύψει μια επικοινωνιακή ανάγκη της Άγκυρας, όπως επισήμανε. Σε ερώτηση σε ποια ζητήματα πιστεύει ότι μπορούν να υπάρχουν δεσμεύσεις, απάντησε πως ο προβληματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζεται στη μακρά κλειστή συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Συζήτηση από την οποία δεν έχει κοινοποιηθεί ποιο ήταν το περιεχόμενο, τι ακριβώς συζητήθηκε και αν υπήρχε ένα κλίμα δεσμεύσεων ή μη. Εκεί είναι ένα σημείο της πρόσφατης επίσκεψης που δημιουργεί για εμάς μια σειρά προβληματισμών» εξήγησε.

Ανδρέας Λοβέρδος: Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ να μη δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής
«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, υπογράμμισε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Τόνισε πως η άποψη του Ποταμιού στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit».

Στη σημερινή σύσκεψη του ΕΣΕΠ συζητήθηκαν και θέματα πέρα από την ατζέντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντας πως το κόμμα του έθεσε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε ο Μάριος Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου / Δημήτρης Μάνωλης.