Back to top

Τι σημαίνουν οι λέξεις: Αιγαίο – Ιόνιο – Μεσόγειος - Ατλαντικός που λαξεύτηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη;

09/03/2018 - 09:36

Μάχες του Eλληνικού στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρήσεις στη Μεσημβρινή Ρωσία, οι μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού στην Κορέα.

Οι φράσεις «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ» και «ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ» που αφιερούνται στους αφανείς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών δεσπόζουν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Δεξιά και αριστερά του γλυπτού που αναπαριστά ένα νεκρό πολεμιστή, γυμνό, ξαπλωμένο στο έδαφος αναγράφονται οι μάχες:

ΕΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑΣ =ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ

ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ ΠΕΝΤΕΠΗΓΑΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ=

ΣΚΡΑ=ΣΤΡΥΜΩΝ=ΔΟΪΡΑΝΗ=ΜΠΕΛΕΣ=ΓΚΡΑΝΚΟΡΟΝΕ=ΤΖΕΝΑ (αριστερά)

ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ

ΠΙΝΔΟΣ ΜΟΡΟΒΑ=ΚΟΡΥΤΣΑ=ΚΑΛΑΜΑΣ

«Κύπρος» ήταν η τελευταία λέξη που είχε χαραχθεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το 1994.

Με το χάραγμα στο Μνημείο των λέξεων αυτών υλοποιήθηκε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναγραφούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα κύρια πεδία ναυμαχιών στα οποία έχασαν τη ζωή τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στις θάλασσες.

Είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ώστε να τους αποδοθούν οι τιμές που τους οφείλει η πατρίδα μας.

Στην επιγραφή, εκτός από το Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Μεσόγειο συμπεριλήφθηκε και ο Ατλαντικός, σε ένδειξη αναγνώρισης των θυσιών των πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης από την Αμερική.

Η συμπερίληψη της επιγραφής «ΑΙΓΑΙΟ-ΙΟΝΙΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ» στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέστη δυνατή έπειτα από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος «Άλσος Eλληνικής ναυτικής παράδοσης» με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του ιδρύματος ναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη.