Back to top

Θρήνος στο τελευταίο αντίο για τον "Αετό" - “Ο χάρος ζήλεψε τα νιάτα σου, σε φοβήθηκε ο ουρανός και σε τρόμαξε η θάλασσα. Η πατρίδα σε κατατάσσει στους ήρωες”

14/04/2018 - 18:17

Ο εθνικός ύμνος, το "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών", οι πυροβολισμοί από το πεζικό, τα δάκρυα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, το σφίξιμο την καρδιά των αξιωματικών και όλων των ενστόλων αλλά και οι σπαραγμοί της οικογένειας του ήρωα πιλότου, τον συνόδευσαν μέχρι την τελευταία του κατοικία. Η Θεσσαλική γη, τα βουνά των Αγράφων, η γενέτειρα του Νικόλαου Πλαστήρα, δέχθηκαν στην αγκαλιά τους τον Γιώργο Μπαλταδώρο, που έχασε τη ζωή του στην μοιραία πτήση με το μιράζ 2000-5 λίγο έξω από την Σκύρο.

 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Μαρία Γιαχνάκη

 “Αητέ μου, Αητέ μου” φώναζε η μητέρα του, και ίσως βαθιά μέσα της, να ήξερε ότι ο σμηναγός της, ο ήρωάς της θα την άκουγε.

“Παληκάρι μου” ψιθίριζε ο πατέρας του,

“Άγγελέ μου” σπάραζε η σύζυγός και μητέρα των παιδιών του, την στιγμή που ο Γιώργος βρισκόταν τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, την οποία υπηρετούσε με περηφάνια και αυταπάρνηση.

 Τα λόγια του φίλου του και συναδέλφου του, έκαναν τον κόσμο που βρισκόταν εκεί να ξεσπάσει σε λιγμούς κι όσο κι αν προσπαθούσε να κρατήσει και ο ίδιος την ψυχραιμία του δεν τα κατάφερε:

 “Αξέχαστε Γιώργο", είπε στον επίκηδειο, "φίλε και συνάδελφε, ήρθες το 2002 στη σχολή και από τότε υπηρέτησες την πατρίδα ,με πάθος και χαμόγελο και ετοιμότητα. Η άπονη μοίρα σε έκλεψε από κοντά μας, έγινες μια θλιβερή ανάμνηση  έφυγες σαν τα φύλλα που τα παίρνει του ανέμου η οργή. Το κενό της απουσίας σου είναι μεγάλο . Σήμερα θρηνούμε την λεβεντιά που χάθηκε ….Η πολεμική αεροπορία θρηνεί την απώλεια ενός ήρωα. Γιώργο φίλε μου, ο χάρος ζήλεψε τα νιάτα σου, σε φοβήθηκε ο ουρανός και σε τρόμαξε η θάλασσα. Η 114 πτέρυγα μάχης θα σε θυμάται πάντα. Η πατρίδα σε κατατάσσει ανάμεσα στους ήρωες...”

 

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων Τιμόθεος και Καρπενησίου Γεώργιος.

Στον μητροπολιτικό αποχαιρετισμό κατά τη διάρκεια του επικήδειου λόγου του ο Σεβ. Μητρ. Καρπενησίου Γεώργιος συγκλόνισε:  “Πονεμένοι αεροπόροι και συνοδοιπόροι του αείμνηστου Γεωργίου, αυτή τη στιγμή μας συγκλονίζει όλους ο χαμός του. Ο πόνος που ξεχειλίζει μπορεί να είναι το προσκήνιο, αλλά ο Γιώργος θα πάει στην αγκαλιά της Ανάστασης. Άξιε φρουρέ των συνόρων της πατρίδας μας, η ευχή μας για Ανάσταση της ψυχής σου να σε ακολουθεί...”

 

Η εξόδιος ακολουθία πραγμτοποιήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία όπου πριν, η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα. Εκεί τον ασπάστηκαν για τελευταία φορά οι δικοί του άνθρωποι οι φίλοι του, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, ο αρχηγός ΓΕΣ,ο υπουργός εθνικής άμυνας κ Καμμένος , ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ Μητσοτάκης, ο κ Λεβέντης, ο κ Κικίλιας και απλός κόσμος.

 

 

Μετά την εξόδιο ακολουθία, στρατιωτικό άγημα συνόδευσε τον ήρωα πιλότο στο κοιμητήριο του Μορφοβουνίου. Πλήθος κόσμου ακολούθησε την πομπή, μέσα από τους δρόμους του χωριού όπου έπαιζε πιτσιρικάς ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος. Τώρα όμως περνούσε από τα ίδια δρομάκια σκορπίζοντας πόνο.

Στη μέση της διαδρομής η γιαγιά και ο παππούς του Γιώργου περίμεναν να περάσει η πομπή που συνόδευε τον εγγονό τους, στην τελευταία του κατοικία ,ώστε να τον αποχαιρετήσουν αφού τα πόδια τους δεν τους βαστούσαν να πάνε στην εκκλησία...

 

Από όλα τα υψώματα του χωριού ο κόσμος βουβός παρακολουθούσε και φώναζε αθάνατος, χειροκροτώντας στο πέρασμά της την πομπή.

 Αθάνατος! φώναξαν μικροί και μεγάλοι, την στιγμή που η σορός του Γιώργου Μπαλταδώρου γινόταν ένα με τη γη, ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο και κοιτάζοντας προς τον ουρανό, εκεί που όλοι βαθιά μεσα τους πίστευαν ,ότι κάπου εκεί πάνω θα φτερουγίζει ο ήρωας της Πατρίδας μας.

 Ο Γιώργος Μπαλταδώρος έφυγε παίρνοντας μαζί του τον λόγο του θανάτου του, ίσως ποτέ να μην μάθουμε την αλήθεια αλλά κάποια στιγμή πρέπει σε αυτήν την χώρα να σταματήσουν οι θυσίες των σμηναγών μας. Ο Γιώργος πήγε υπερ Πίστεως και Πατρίδος όμως πίσω του άφησε χιλίαδες αναπάντητα ερωτήματα...

Video/foto reporting iellada.gr