Back to top

Θα στείλουμε να πάρουμε τα ελληνικά νησιά απειλεί η Τουρκία

22/12/2017 - 18:06

Ένα βήμα ακόμη έκανε η Τουρκία στο σχέδιό της για την Ελλάδα καθώς αναφέρθηκε στις τρεις εναλλακτικές πoυ υπάρχουν για την επίλυση του θέματος των νησιών που διεκδικεί η Τουρκία
Δια στόματος Τσαβούσογλου λοπόν διεμήνησε τα εξής: «Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά» δήλωσε ο Cavusoglu.
Πολλά υπονοούμενα άφησε όμως και με τη δήλωσή του ότι «συνεχίζεται η διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική…. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε…»
Είναι γνωστή όμως η πολιτκή της Ελλάδας απορρίπτει την θεωρία των γκρίζων ζωνών και δεν αποδέχεται την συζήτηση αυτού του ζητήματος που ευθέως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Και για τον λόγο αυτό δημιουργεί ερωτηματικά ο ισχυρισμός και μάλιστα από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι αναζητείται λύση μέσω της Διπλωματίας με την Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και καταγόμενος από την Ροδόπη Hacan Cavusoglu σε συνέντευξη του που ανέλαβε να εξειδικεύσει τα όσα είπε ο Tayyip Erdogan στην Ελλάδα για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, πρόβαλλε μια νέα εξαιρετικά επικίνδυνη θεωρία.
Υποστήριξε ότι η Τουρκία υπέγραψε την Λωζάννη ως «Εγγυήτρια χώρα» και συνεπώς «δεν μπορεί να παραβλέψει τις προσδοκίες και τα δικαιώματα των ομογενών της».
Ο κ. Cavusoglu έκανε και πάλι επίκληση των δηλώσεων Erdogan που συνδέουν το θέμα της Λωζάννης με την «γνωστή ευαισθησία του προέδρου μας αναφορικά με την γεωγραφία της καρδιάς μας από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική.
Όταν βλέπει ότι δεν γίνεται βήμα στο ζήτημα των δικαιωμάτων, αυξάνεται η ανησυχία του και λέει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για λύση….» Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έθεσε μια σειρά ζητήματα, την διαχείριση των Βακουφίων, το εκπαιδευτικό με έμφαση σε δίγλωσσα νηπιαγωγεία, ,την «εθνική ταυτότητα» σε σχέση με τους Συλλόγους που δεν τους αναγνωρίζεται στον τίτλο τους η χρήση του όρου τουρκικός Ο κ. Cavusoglu έσπευσε να χαρακτηρίσει θετικές τις δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Γαβρόγλου για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων εκτιμώντας ότι «οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για την επικαιροποίηση της Λωζάννης. Συνεπώς η δήλωση του κ. Τσίπρα σχετικά με τις Μουφτείες αποτελεί ένα θετικό βήμα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια χάρη για την Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη διότι οι θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες είναι δικαιώματα ειδικά αναγνωρισμένα για τις μειονότητες τόσο στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις όσο και στη Λωζάννη…» Με τρόπο προκλητικό μάλιστα ο κ. Hacan Cavusoglu έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είναι υπό …στενή παρακολούθηση για το εάν υλοποιεί αυτά που εξήγγειλε σε σχέση με τους μουφτήδες ώστε να διαπιστωθεί «το πως θα υλοποιηθούν αυτές οι δηλώσεις και ποια θα είναι η μέθοδος και αν τα βήματα θα γίνουν με τρόπο που να αντικατοπτρίζουν τη βούληση της μειονότητας..».