Back to top

Τέμπη: Αγνοείται σορός φοιτήτριας - «Ίσως ήταν στο βαγόνι με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία»

08/03/2023 - 12:29

Εξακολουθεί να παραμένει αγνοούμενη η φοιτήτρια από τη Λάρισα η οποία επέβαινε στο μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε με άλλη αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

H προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, απαντώντας για την τύχη της κοπέλας δήλωσε χαρακτηριστικά πως μπορεί να μην βρεθεί τελικά αφού ίσως την ώρα της σύγκρουσης βρισκόταν στο σημείο όπου αναπτύχθηκε η μεγαλύτερη θερμότητα.

«Θα θέλαμε να έχουμε κάτι να δώσουμε στους συγγενείς αυτούς, αλλά δεν έχει έρθει κάτι από το παιδί αυτό σε μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εντοπιστεί κάτι», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξηγώντας τι μπορεί να έχει συμβεί τόνισε ότι «θα μπορούσε να είχε την ατυχία να βρίσκονταν στο επίμαχο σημείο όπου αναπτύχθηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία των 1.000 – 1.100 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Έτσι, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι».

Όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα τόνισε ότι ως υπηρεσίας «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Όλες οι σοροί ήρθαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία. Έχουν καταγραφεί λεπτομερώς από όλους μας και από το κλιμάκιο αυτό αλλά και από εμάς και είναι αυτοί που λένε. Πόσοι άνθρωποι είχαν την ατυχία σας να βρεθούν σε εκείνο το σημείο (της μεγάλης πυρκαγιάς) δεν το ξέρω και δε θα βρεθεί τίποτα».

Πλην της οικογένειας της 23χρονης καμία άλλη οικογένεια δεν αναζήτησε κάποιον άλλο άνθρωπο ως επιβαίνοντα στην μοιραία αμαξοστοιχία 62 του Intercity. Όπως δήλωσε η κ. Λεοντάρη ο θάνατος των 57 ατόμων ήταν ακαριαίος. «Υπήρχαν κακώσεις εκ της συγκρούσεως και κακώσεις από τη φωτιά. Η κάθε σορός έχει τα δικά της ευρήματα και αυτό θα καταγραφεί αναλυτικά από την ιατροδικαστική έκθεση».

Παράλληλα, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, μετά τις αμφιβολίες που έχουν εκφράσει ορισμένες οικογένειες για το εάν παρέλαβαν στα κλειστά φέρετρα τους δικούς τους ανθρώπους, τόνισε ότι «το πρωτόκολλο χειρισμού απωλειών μαζικών καταστροφών που είχε αναλάβει αποκλειστικά συγκεκριμένη ομάδα της αστυνομίας, προβλέπει σε όλες τις σορούς να ληφθεί DNA».

Όπως αποκάλυψε η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας δύο οικογένειες αιτήθηκαν στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση να γίνει επανεξέταση DNA στις δύο εναπομείνασες σορούς που φυλάσσονται στο νεκροτομείο Λάρισας, διαδικασία που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, το πρωί.

«Είναι 29 άνδρες, 26 γυναίκες ταυτοποιημένοι, δηλαδή με πιστοποιητικά θανάτου. Είναι και ένας άνδρας αταυτοποίητος γιατί ναι μεν έχει ληφθεί DNA, αλλά δεν υπάρχει συγκριτικό DNA. Δεν αναζητήθηκε από κανένα» διευκρίνισε η κ. Λεοντάρη σημειώνοντας ότι η σορός του θα παραμείνει στους ψυκτικούς θαλάμους της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Έγινε αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου αναγνώρισης

Μιλώντας για τον τρόπο χειρισμού πολύνεκρων δυστυχημάτων η κ. Λεονταρή σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στο χειρισμό των μαζικών καταστροφών. Αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη επισήμανε ότι την αναγνώριση των θυμάτων ανέλαβε συγκεκριμένη, πολυπληθής ομάδα της αστυνομίας, λέγοντας ότι «δούλεψε πολύ μεθοδικά, θα έλεγα μικροχειρουργικά και πολύ αυστηρά».

Η κα Λεονταρή, μιλώντας στην εκπομπή«Συνδέσεις» της ΕΡΤ έκανε λόγο για αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου. Όπως είπε οι ταυτοποιήσεις έγιναν από το αρμόδιο εργαστήριο DNA, το οποίο απέστελνε στην ομάδα το αποτέλεσμα. Έπειτα,η ομάδα ταυτοποιούσε με δικά της στοιχεία το αποτέλεσμα και έδινε στην ιατροδικαστική υπηρεσία για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου.

«Εμείς αποδίδαμε το πιστοποιητικό θανάτου σε αστυνομικό της Τροχαίας Λάρισας και αυτός έδινε το πιστοποιητικό θανάτου στο γραφείο τελετών για να βγάλει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ τις σορούς τις παρέδιδε η συγκεκριμένη ομάδα, δηλαδή αστυνομικοί» είπε η κ. Λεονταρή επισημαίνοντας, γι’ άλλη μια φορά, ότι τηρήθηκε αυστηρά το πρωτόκολλο.