Back to top

Το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο είναι Ελληνικό με μόλις 2.000 ευρώ..

08/12/2019 - 18:58

Το βραβείο Γρηγορότερου Αυτοκινήτου κέρδισε η μαθητική ομάδα «Arrow Racers», που απαρτίζεται από μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση».

Το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο είναι ελληνικό. Και φτιάχτηκε από τα χέρια μαθητών. Μια μικρογραφία αυτοκινήτου της Formula 1 που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μαθητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έλαβε το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τεχνολογίας F1 in Schools. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν 55 ομάδες από 20 χώρες του πλανήτη.

Η ελληνική αποστολή ήταν μία από τις μόλις τέσσερις που κατόρθωσαν να ακολουθήσουν πιστά τους αυστηρούς τεχνικούς κανονισμούς της F1, χωρίς να λάβουν καμία ποινή, ενώ το όχημά τους τερμάτισε πρώτο στους διαγωνισμούς ταχύτητας.
Το βραβείο Γρηγορότερου Αυτοκινήτου κέρδισε η μαθητική ομάδα «Arrow Racers», που απαρτίζεται από μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση». Τα παιδιά είχαν ξεκινήσει ως δύο ομάδες, όμως όταν έφτασαν στην τελική φάση του εθνικού διαγωνισμού, συνενώθηκαν.

Στο πλαίσιο του F1 Schools οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1 από ξύλο balsa, χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία. Το όχημα που κατασκεύασαν οι έλληνες μαθητές είχε διαστάσεις 20x6cm. Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ./ώρα πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα δύο λωρίδων κυκλοφορίας και μήκους 24m, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό νήμα. Με χρήση αισθητήρων και κατάλληλο εξοπλισμό μετρούνται οι χρόνοι από τη στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν τη γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.

Με μόλις 2.000 ευρώ

«Δουλέψαμε πολύ, αφιερώσαμε ελεύθερο χρόνο από τον ελάχιστο που έχουμε καθώς είμαστε όλοι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, ξενυχτήσαμε αρκετά, και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Είναι εντυπωσιακό για εμάς το ότι η έρευνα και η κατασκευή του αυτοκινήτου μας κόστισε περίπου 20.000 ευρώ, τα οποία συγκεντρώσαμε από χορηγούς, ενώ ομάδες άλλων χωρών είχαν πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς κι όμως κατετάγησαν χαμηλότερα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αποστόλης Κανέλλης, μέλος της ελληνικής αποστολής.

«Ηταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στον παγκόσμιο τελικό, ήταν φανταστική εμπειρία και θα ήθελα πολύ να την ξαναζήσω με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ολοι στην ομάδα πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη “ταβάνι”, μπορούμε να φέρουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις», λέει ο Αποστόλης Κανέλλης.
Ο διαγωνισμός έφερε τα παιδιά πιο κοντά στα όνειρά τους ενώ σε κάποια άνοιξε νέους δρόμους σκέψης. Ο Συμεών Ευσταθίου, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με το project ως μαθητής το 2017, πλέον σπουδάζει Automobile Engineering στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία μαζί με τον αδελφό του. «Μου άρεσε από μικρός να βλέπω Formula1 και με ενδιέφερε ο χώρος της αυτοκίνησης.

]Ηθελα όμως να βρω κάτι πιο πρακτικό ώστε να δοκιμάσω αν πραγματικά μου αρέσει. Οταν έμαθα για το πρόγραμμα F1 in schools το θεώρησα ιδανικό για κάτι τέτοιο», λέει στα «ΝΕΑ». «Ηταν ένας διαγωνισμός με πολύ υψηλές απαιτήσεις, αυτό που ζήσαμε ήταν ακριβώς η πραγματικότητα της Formula. Τα στάνταρ ήταν τόσο υψηλά που κατά τη διάρκεια της έρευνας απευθυνθήκαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για πιο εξειδικευμένες συμβουλές σε σχέση με την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε διαδικτυακά εργαλεία για να ελέγχουμε την πρόοδο του project και τη δουλειά του κάθε μαθητή που συμμετείχε καθώς κάποιοι έμεναν στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε», συμπληρώνει.

Βράβευση από τον Nico Rosberg

Η απονομή του βραβείου έγινε στην πίστα της Formoula 1 «Yas Marina Circuit» σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, κάτω από τον επιβλητικό Πύργο Shams Tower, εκεί όπου πραγματοποιούνται οι αγώνες Grand Prix στο Abhu Dhabi. «Είναι εντυπωσιακό μια ομάδα μαθητών από την Ελλάδα να κερδίζει το Βραβείο του Γρηγορότερου Αυτοκινήτου (Fastest Car Award) στους Παγκόσμιους Τελικούς F1 in Schools 2019 και να τους το απονέμει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Nico Rosberg μπροστά σε πολλούς επισήμους, μηχανικούς, οδηγούς και VIP προσκεκλημένους από τη Formula 1», δήλωσε ο Δημήτρης Πολυματίδης, εθνικός συντονιστής του STEM Προγράμματος F1 in Schools σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ολη η ελληνική ομάδα
Στην ομάδα συμμετείχαν ως βασικά μέλη συνολικά έξι μαθητές, οι Χρήστος Αντωνόπουλος, Ηλίας Ευσταθίου, Συμεών Ευσταθίου, Αντώνης Ιωάννου-Σκέντερ, Αποστόλης Κανέλλης και Δημήτρης Καλπακίδης, ενώ υποστηρικτικά μέλη ήταν οι μαθητές Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Αλέξανδρος Κοντοκωστόπουλος, Βασίλης Κυριάκογλου, Μυρσίνη Μακρή, Αγγελος Μετρίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Βασίλης Τσάδαρης και Βάγια Χατζησυμεών. Τους μαθητές προετοίμασαν οι καθηγητές Δημήτρης Μωραΐτης, Γιάννης Τούντας και Χρήστος Ιεροδιακόνου, οι μέντορες Χάρης Κάλφας, Αλέξανδρος Λέσσης, καθώς και ο απόφοιτος και επιστημονικός συνεργάτης των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» Στέλιος Αγορόπουλος.

tanea.gr