Back to top

Σενάρια διαγραφή του ΕΝΦΙΑ με το υπερπλεόνασμα

28/10/2017 - 12:28

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την πρόταση της Ν.Δ φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση και αρχίζει τις ασκήσεις επί χάρτου για το κατά ποσό είναι εφικτή η διαγραφή της τελευταίας ή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Το υπερπλεόνασμα το οποίο προήλθε από την υπερφορολόγηση πολύ πιθανόν να επιστραφεί στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή ένα δώρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας σε ετήσια βάση 3,2 δισ. ευρώ.

Πάντως και οι πολίτες επιθυμούν να κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ για τη μείωση της φορολογίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος  το 64,6% των πολιτών θέλουν το πλεόνασμα να μην πάει στην 13η σύνταξη αλλά στη μείωση της φορολογίας.

Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να συρθεί πίσω από την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ με το υπερπλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ.

Μπορεί στο εσωτερικό τα δύο κόμματα εξουσίας να κάνουν τις δικές του προτάσεις ωστόσο, την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι δανειστές οι οποίοι θα μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά όλων των σεναρίων.

Σημειώνεται πάντως ότι οι δανειστές επιθυμούν με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου και να κρατηθεί και ένα ποσό για το ταμειακό απόθεμα.

Πάντως στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο μείωσης του ΕΝΦΙΑ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν πληρωθεί τουλάχιστον οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και οι φορολογούμενοι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες στο ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ ενώ εάν αποφασισθεί να διαγραφούν δύο δόσεις το ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει το 1 δις. ευρώ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.