Back to top

Σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας οδηγείται η ΔΕΗ

16/07/2019 - 08:30

Ταμειακή «ασφυξία» της ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,40% για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν παρεμβάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, φέρεται να έχει διαπιστώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την καταγραφή των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η εικόνα που έχει διαμορφώσει το ΥΠΕΝ είναι πως το πρόβλημα ρευστότητας είναι τόσο επείγον, που στο κάδρο των άμεσων παρεμβάσεων το υπουργείο δεν περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κι αυτό γιατί, παρόλο που ο ΥΠΕΝ εκτιμά πως από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν σημαντικά έσοδα, η τιτλοποίηση δεν είναι δυνατόν να «τρέξει» πριν από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή αρκετά αργά για να αποτελέσει κίνηση «πρώτης γραμμής» για την οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

Αντίθετα, στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, που σύμφωνα με το ΥΠΕΝ πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, περιλαμβάνεται η απόδοση του ποσού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του 2011, το οποίο υπολογίστηκε πρόσφατα στα 195 εκατ. ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Έτσι, μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η κατάθεση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να εισρεύσει το εν λόγω κονδύλι να στα ταμεία της επιχείρησης. Όπως είναι φυσικό, εξετάζονται και άλλες άμεσες ενέσεις ρευστότητας της επιχείρησης, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ψηλά η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς την επιχείρηση, οι οποίες κινούνται στα 200 εκατ. ευρώ. Αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση από το ΥΠΕΝ, τότε εντός των επόμενων 24ώρων θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του.

Παράλληλα, αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο ΥΠΕΝ για την οριστικοποίηση του «σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ και των εργαζομένων της», όπως έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ενέργειας τις κινήσεις για την εξυγίανση της επιχείρησης. Το σχέδιο αυτό θα «κλειδώσει» μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Χατζηδάκης θα μιλήσει διεξοδικά για τα προωθούμενα μέτρα. Σε αυτά, είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της διεκδίκησης χρεών προς την επιχείρηση από στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών (η οποία εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ).

Πολύ πιθανό θεωρείται επίσης να αποφασιστεί η μείωση της έκπτωσης συνέπειας, από το 10% που είναι σήμερα. Επίσης, αν και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δέχεται εισηγήσεις για αύξηση των τιμολογίων, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές από την ανάληψη του υπουργείου ο κ. Χατζηδάκης, το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ύστατη λύση και θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που όλες οι κινήσεις που θα προηγηθούν δεν αποφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο «κύμα» παρεμβάσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά, είναι βέβαιο πως θα συγκαταλέγονται και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων να επιταχυνθεί το σχέδιο μείωσης του προσωπικού που περιγράφεται στο business plan της McKinsey, μέσω μέτρων όπως συνταξιοδοτήσεις και εθελούσια έξοδος.

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ θα κληθεί να υλοποιήσει ο διάδοχος του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος αναμένεται να οριστεί πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης θα συζητηθούν στις συναντήσεις των στελεχών του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, καθώς με δεδομένο το «ειδικό βάρος» που έχει η επιχείρηση για την ελληνική οικονομία, είναι πάγιο το ενδιαφέρον των θεσμών για την κατάσταση της εταιρείας.

H επόμενη μέρα

Στις συναντήσεις θα γίνουν επίσης οι πρώτες διαβουλεύσεις για την «επόμενη ημέρα» της περαιτέρω απελευθέρωσης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, με δεδομένη την αποτυχία του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες χωρίς την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από κανέναν από τους υποψήφιους επενδυτές. Πρόσθεση της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού τον επανασχεδιασμό του «ανοίγματος» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τη διάθεση σε ιδιώτες πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

naftemporiki