Back to top

Ρεβεγιόν στα Ιμαλάια θα κάνει Έλληνας ορειβάτης..

28/11/2020 - 15:22

Τη στιγμή που εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη αγωνιούν για την άρση των περιορισμών, ώστε να ξαναέρθουν κοντά στους υπόλοιπους ανθρώπους, ένας Ελληνας ετοιμάζεται να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά του 2021 σε μία από τις πιο απομονωμένες γωνιές του κόσμου: στη θρυλική κορυφή του βουνού Κ2 των Ιμαλαΐων, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Γης, στην οποία δεν έχει καταφέρει να ανέβει κανείς μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια χειμώνα.

Ο 58χρονος Αντώνης Συκάρης, κορυφαίος ορειβάτης, βρίσκεται ήδη σε τροχιά προετοιμασίας για το Πακιστάν, από όπου θα ξεκινήσει αυτή η ιδιαίτερη αποστολή εν μέσω Covid-19. Στόχος του είναι να σκαρφαλώσει στα 8.611 μέτρα του «φονικού βουνού», όπως αποκαλείται το Κ2, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων με το οποίο έχει συνδεθεί: ένας στους τέσσερις ορειβάτες που επιχείρησαν να φτάσουν στο ψηλότερο σημείο του άφησε εκεί την τελευταία του πνοή, γεγονός που κατατάσσει το βουνό στην πρώτη θέση των πιο επικίνδυνων κορυφών.

«Το K2 αποτελεί το πιο δύσκολο βουνό του κόσμου. Η μορφολογία του εδάφους απαιτεί αναρρίχηση σε ολόκληρη τη διαδρομή, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι, η τεράστια ποσότητα χιονιού και οι τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -70 βαθμοί Κελσίου) κάνουν το βουνό να παγώνει σαν καραμέλα. Το Κ2 είναι συνδεδεμένο με πολλά δυστυχήματα και κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το ανέβει χειμώνα», περιγράφει ο Αντώνης Συκάρης στα «ΝΕΑ». Ο ίδιος ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος Ελληνας που θα το κατορθώσει. Καθόλου τυχαία: στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής έχει ανέβει με επιτυχία σε 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές ανά τον κόσμο. Είναι ο μόνος Ελληνας που έχει σκαρφαλώσει σε τέσσερις από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του πλανήτη και ο μοναδικός στη χώρα μας που έχει ανέβει σε 54 κορυφές άνω των 4.000 μέτρων στις Αλπεις.

Η αποστολή

Αφήνοντας πίσω του όσα απασχολούν τον γήινο κόσμο μας, θα φύγει για το Ισλαμαμπάντ στις 20 Δεκεμβρίου, όταν η Ελλάδα θα ετοιμάζεται να γιορτάσει σε συνθήκες πανδημίας τα Χριστούγεννα. Επειτα από τρεις ημέρες σε κατοικημένες περιοχές, θα φτάσει στο βουνό. Μαζί του θα βρίσκονται άλλοι δέκα άνθρωποι από Ισπανία, Δανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Ολλανδία και Αγγλία, που θα προσπαθήσουν επίσης να κατακτήσουν τον πολυπόθητο στόχο. Αν τα καταφέρουν, η «περιπέτειά» τους θα γραφτεί με «χρυσά γράμματα» στην παγκόσμια ορειβατική ιστορία.

Η αποστολή υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και οι συνθήκες προβλέπονται πραγματικά σκληρές. «Στα 6.000 μέτρα το οξυγόνο μειώνεται στο 50% και στα 8.000 μέτρα στο 25%», λέει ο Αντώνης Συκάρης. «Αθλούμαι συστηματικά, οπότε ολόκληρη η ζωή μου είναι μια προετοιμασία για δύσκολες αποστολές. Τις τελευταίες 40 μέρες, όμως, το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά τρέξιμο, ποδήλατο και ενδυνάμωση με βάρη, ενώ όταν ανεβαίνουμε στο βουνό ακολουθούμε ειδικό πρωτόκολλο για τον εγκλιματισμό μας. Αυτό διασφαλίζει πως όταν φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο θα έχουμε μεν δύσπνοια, όμως δεν θα κινδυνεύουμε να υποστούμε εγκεφαλικό ή πνευμονικό οίδημα. Το συγκεκριμένο βουνό έχει μια ιδιαιτερότητα: η ατμοσφαιρική πίεση εκεί ανεβοκατεβαίνει, οπότε το βουνό «ψηλώνει» – ως αίσθηση από πλευράς οξυγόνου – κατά 400 μέτρα».

Ο Συκάρης εξηγεί πως η νόσος Covid-19 ακύρωσε τις προηγούμενες αποστολές του στο Μακαλού και το Ντουαλαγκίρι των Ιμαλαΐων. «Πλέον τα σύνορα είναι ανοικτά κι αυτό αρκεί», λέει. «Μπορεί η αποστολή να σε απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο, όμως έτσι είναι το βουνό. Ειδικά για τέτοιου είδους προσπάθειες όπου οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και πολύ δυσκολότερες, με 87 νεκρούς ορειβάτες που επιχείρησαν να το ανέβουν χειμώνα, χρειάζεται τρομερά μεγάλη επιθυμία για να το κάνεις. Για μένα είναι μια πάλη με την ίδια σου την ύπαρξη».

Μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Facebook (Antonis Sykaris – Greek Alpinist) και στο Instagram ο Αντώνης Συκάρης θα αναρτά ενημερώσεις από την αποστολή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν την εξέλιξή της και να του παρέχουν την πολύτιμη υποστήριξή τους.