Back to top

Προσφυγικό: Δίχως τέλος οι ροές στο βόρειο Αιγαίο - Ασφυκτική κατάσταση στα νησιά, νέες αντιδράσεις

01/11/2019 - 14:55

«Έκρηξη» στις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με σχεδόν 7.000 αφίξεις τον Οκτώβριο. Εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας για τον Οκτώβριο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 6.868 άτομα, εκ των οποίων τα 3.474 στη Λέσβο, τα 1.820 στη Χίο και τα 1.556 στη Σάμο.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη Μόρια, όπου η κατάσταση κρίνεται εδώ και καιρό εκρηκτική, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ από χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία της Λέσβου έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Σημειωτέον ότι ο καταυλισμός ξεπερνά πλέον τις 15.000 άτομα.

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ έγινε γνωστή η αναχώρηση σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντων άσυλο. Η μεταφορά αναμένεται να γίνει το απόγευμα σε λιμάνι της Αττικής, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακόμη, άλλα 58 άτομα αναμένεται να φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Αντιδρούν οι κάτοικοι
Αυτά, καθώς οι κάτοικοι διάφορων περιοχών της χώρας αντιδρούν για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στους τόπους τους.

Στη Λέρο, σύμφωνα με το rodiaki.gr, υπάρχουν αντιδράσεις για την επικείμενη άφιξη νέων προσφύγων - μεταναστών από τη Σύμη, με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Κόλια, να καλεί σε διαμαρτυρία τους κατοίκους του νησιού.

«Θα κατεβούμε στο λιμάνι», τονίζει, εκφράζοντας την αγανάκτησή του: «Είναι δυνατον σε ένα νησί 8.000 κατοίκων, το 40% να είναι μετανάστες;».
Την ίδια ώρα, στη Σκύδρα του νομού Πέλλας, οι κάτοικοι προειδοποιούν ότι «θα βγουν καραμπίνες» για να προστατευτούν, μετά την απόφαση για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων. «Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, θα βγουν καραμπίνες», είπε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Νέο «καμπανάκι» για την κατάσταση στα νησιά
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, στη Σάμο και στην Κορινθία. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους χθες για τα όσα είδε, έκανε λόγο για «άθλιες» συνθήκες και για μία «εκρηκτική» κατάσταση.

Κάλεσε την Αθήνα να επιταχύνει τη διαδικασία της μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, ενώ ζήτησε και από τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν και εκείνες μερίδιο της ευθύνης που επωμίζεται η Ελλάδα.

Αλληλοκατηγορίες στη Βουλή
Το θέμα βρεθηκε χθες και στο επίκεντρο της κόντρας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το άσυλο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά και διάσπαρτους στην ενδοχώρα», κάνοντας λόγο για λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους, ενώ από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για ανετοιμότητα, ανικανότητα και καθυστερήσεις.