Back to top

Προκάλεσαν οι Τούρκοι με πτήση στο Καστελοριζο . Απάντησαν οι δικοί μας

10/04/2018 - 08:31

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα (10/04/2018) στη Ρω.

Ελικόπτερο "αγνώστου ταυτότητας" έκανε χαμηλές διελεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αντίδραση από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποχωρήσει άμεσα.

Το "αγνώστου ταυτότητας" ελικόπτερο φυσικά ήταν τουρκικό. Το πλήρωμά του θα κατάλαβε ότι τα αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν άψογα. Οι πληροφορίες λένε ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ήταν όσο έπρεπε δυναμική και αποτελεσματική. Το επεισόδιο έγινε περίπου στις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.

Το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρό καθώς εάν ισχύουν οι πληροφορίες η στρατιωτική φρουρά φέρεται να αντέδρασε με τροχιοδεικτικά προς εκφοβισμό και το τουρκικό ελικόπτερο στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικά-νοτιοανατολικά φεύγοντας από την περιοχή.

Επισημαίνεται πώς παρόμοια πτήση είχε γίνει και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από ελικόπτερο την Τουρκικής Ακτοφυλακής. Τότε ωστόσο συνέβη με το φως της ημέρας, ενώ τη νύχτα (συγκεκριμένα στις 22:35 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα) η πτήση έγινε από ελικόπτερο που κανείς δεν γνώριζε αν άνηκε στην Ακτοφυλακή ή στον Στρατό της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου βρίσκεται στο στόχαστρο των Τούρκων, όπως άλλωστε τα Ίμια, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και βεβαίως πιο βόρεια, στο Αιγαίο, η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες.

Μάλιστα οι περιοχές αυτές βρίσκεται στις ζώνες «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας. Αλλά και από το ΓΕΕΘΑ έχουν εκπονηθεί σχέδια για το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που στοχοποιεί συνήθως η Τουρκία είναι τρεις. Η μία είναι στο κεντρικό Αιγαίο και πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά των Οινουσσών – Χίου – Λέσβου. Κι αυτό γιατί αν έθετε υπό τον έλεγχό της μια νησίδα, όπως η Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, θα δημιουργούσε ισχυρό τετελεσμένο το οποίο θα χρησιμοποιούσε για να καθίσει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση.

Το δεύτερο ύποπτο σημείο για θερμό επεισόδιο είναι η ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Εκεί που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συχνά βρίσκονται σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού εκ μέρους των Τούρκων.

Η τρίτη επίμαχη περιοχή είναι το Καστελόριζο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τελεί διαρκώς κάτω από ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό με τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις στην περιοχή και φυσικά να διατηρούν το επίπεδο της έντασης ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ελληνικών υποβρυχίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Το Καστελόριζο επίσης αν μπορούσαν οι Τούρκοι θα ήθελαν να το «εξαφανίσουν» από τον χάρτη κι αυτό γιατί με την ΑΟΖ του αποκλείει την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και την περιορίζει στις στενές τουρκικές ακτές.


Η Επίσημη θέση της κυβέρνησης για το περιστατικό 
Με σβηστά φώτα πήγαινε το τουρκικό ελικόπτερο στο επεισόδιο στη Ρω, όπως υπογραμμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.


«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».