Back to top

Προηγμένη μηχανική και μεταλλοτεχνία ανακαλύφθηκαν κάτω από αρχαία ελληνική 'πυραμίδα'

12/02/2018 - 23:57

Το τελευταίο εύρημα για την Κέρο των Κυκλάδων περιλαμβάνει στοιχεία για τη μεταλλουργία και προτείνει τις αρχές ενός αστικού κέντρου, λένε οι αρχαιολόγοι.

Πάνω από 4.000 χρόνια πριν, οι κατασκευαστές σκάλισαν ολόκληρη την επιφάνεια ενός φυσικού πυραμιδωτού ακρωτηρίου στο ελληνικό νησί της Κέρου. Το διαμόρφωσαν σε βεράντες καλυμμένες με 1.000 τόνους ειδικής εισαγόμενης αστραφτερής λευκής πέτρας για να την δώσουν στην εμφάνιση μιας γιγαντιαίας πυραμίδας που βγήκε από το Αιγαίο: η πιο επιβλητική ανθρωπογενής δομή σε όλο το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων.

Αρχαιολόγοι από τρεις διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη ανασκαφή έχουν βρει στοιχεία για ένα συγκρότημα αποχετευτικών σηράγγων - που κατασκευάστηκαν 1.000 χρόνια πριν από τα διάσημα υδραυλικά υδραγωγεία του Μινωικού παλατιού της Κνωσού στην Κρήτη - ίχνη εξελιγμένης μεταλλουργίας.

Το ακρωτήριο Δασκαλιό είναι ένα μικροσκοπικό νησί που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας, αλλά πριν από 4.500 χρόνια συνδέθηκε με μια στενή διαδρομή προς την Κέρο, που σήμερα είναι ακατοίκητη και προστατευόμενη περιοχή. Την τρίτη χιλιετία π.Χ. ο Κέρος ήταν ένα σημαντικό ιερό, όπου εκπονήθηκαν σύνθετα τελετουργικά. Οι παλαιότερες ανασκαφές από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, η Εφορεία Αρχαιοτήτων των Κυκλάδων και το Κυπριακό Ινστιτούτο αποκάλυψαν χιλιάδες μαρμάρινα κυκλαδικά γλυπτά - τις στυλιζαρισμένες ανθρώπινες μορφές που ενέπνευσαν τους δυτικούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Pablo Picasso - και οι οποίες φαίνεται να έχουν σκοπίμως χαλάσει αλλού και τα έφεραν στο νησί για ταφή.

Η διατήρηση και η κατασκευή του οικισμού θα είχε πάρει τεράστια κοινοτική προσπάθεια. Οι σημερινές έρημες πλαγιές του Δασκαλίου κάποτε καλύπτονταν από δομές και κτίρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι πριν από 4.500 χρόνια ήταν ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη των νησιών - παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα τρόφιμα , όπως η πέτρα και το μετάλλευμα για την κατεργασία μετάλλων, έπρεπε να εισαχθούν.

Οι πρώτες ενδείξεις της μεταλλοτεχνίας βρέθηκαν στις ανασκαφές πριν από 10 χρόνια. Τα νέα ευρήματα έχουν αποκαλύψει δύο εργαστήρια γεμάτα από μεταλλικά υπολείμματα και αντικείμενα που περιλαμβάνουν ένα τσεκούρι, μούχλα για μαχαιροπήρουνα και δεκάδες κεραμικά θραύσματα από εξοπλισμό μεταλλουργίας συμπεριλαμβανομένου του στόματος ενός φυσητήρα. Οι αρχαιολόγοι θα επιστρέψουν για να ανασκάψουν έναν ανέπαφο πήλινο φούρνο, που βρέθηκε στο τέλος της τελευταίας εποχής.

Ο Διευθυντής της ανασκαφής Michael Boyd, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η μεταλλουργική τεχνογνωσία ήταν προφανώς συγκεντρωμένη στο Δασκαλιό σε μια εποχή όπου η πρόσβαση τόσο στις δεξιότητες όσο και στις πρώτες ύλες ήταν πολύ περιορισμένη.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ με τη μεταλλουργία και με άλλους τρόπους είναι οι αρχές της αστικοποίησης», είπε. Οι μακρινές κοινότητες τραβήχτηκαν σε δίκτυα που επικεντρώνονταν στον τόπο, εντατικοποιήθηκαν η βιοτεχνική και γεωργική παραγωγή και η αρχιτεκτονική έγινε μεγαλοπρεπής, βαθμιαία επισκιάζοντας την αρχική σημασία του ιερού.

Το χώμα αποκαλύπτει ίχνη τροφής, όπως όσπρια, σταφύλια, ελιές, σύκα και αμύγδαλα, και σιτηρά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του κριθαριού. Η Εύη Μαργαρίτη εκπρόσωπος του Κυπριακού Ινστιτούτου δήλωσε: "Πολλά από αυτά τα τρόφιμα εισήχθησαν: υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων πρέπει να επανεξετάσουμε τι γνωρίζουμε σχετικά με τα υπάρχοντα δίκτυα για να συμπεριλάβουμε την ανταλλαγή τροφίμων".

Η πυραμίδα των ταρατσών θα είχε φανεί υπο τον ελληνικό ήλιο, ορατό από μακριά, καλυμμένο με λευκή πέτρα που εισάγεται από τη Νάξο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Το σύμπλεγμα των σηράγγων αποστράγγισης ανακαλύφθηκε όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια επιβλητική σκάλα στις χαμηλότερες ταράτσες: συνεχίζονται οι έρευνες για το αν ήταν για νερό ή λύματα.

Ο Λόρδος Renfrew, διευθυντής της ανασκαφής, πρώην καθηγητής αρχαιολογίας στο Cambridge και τώρα ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών McDonald, πρωτοέφτασε στην Κέρο ως φοιτητής και πηγαινοερχόταν συχνά καθ 'όλη τη διάρκεια της μακράς του σταδιοδρομίας. Πιστεύει ότι το ακρωτήριο μπορεί αρχικά να αποτελεσε το επίκεντρο της ανάπτυξης, καθώς φυλάσσει το καλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού, με ευρεία ανοίγματα στο Αιγαίο.

Οι ανασκαφές καταγράφονται ψηφιακά, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα iDig που λειτουργεί για iPads για πρώτη φορά στο Αιγαίο. Αυτό δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρική καταγραφή ολόκληρης της διαδικασίας εκσκαφής, παρέχοντας σε όλους τους εμπλεκόμενους πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

theguardian.com