Back to top

Πέθανε ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς

17/01/2019 - 17:25

Σε ηλικία 84 ετών άφησε σήμερα το μεσημέρι την τελευταία του πνοή ο δημοφιλής ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο οποίος εδώ και καιρό νοσηλευόταν στο «Γεννηματάς». Μέχρι τα Χριστούγεννα έπαιζε στο θέατρο «Αλκμήνη» για πέμπτη χρονιά στην παράσταση 12 ένορκοι σε διπλή διανομή, ωστόσο ένα πέσιμο μέσα στο σπίτι του είχε σαν αποτέλεσμα την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Τον Οκτώβριο του 2016, πριν από την πρεμιέρα της παράστασης, ο ηθοποιός είχε κάνει εγχείρηση για κάταγμα στο ισχίο.

Γεννήθηκε το 1935 και μεγάλωσε μέσα στην Κατοχή. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πάντειο μπήκε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με υποτροφία. Δάσκαλός του ο Δημήτρης Ροντήρης.

Το αστέρι του Τρύφωνα Καρατζά ξεκίνησε να λάμπει στον… Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Κάθε Κυριακή έψελνε έναν ύμνο και η Αθήνα τον άκουγε από το ραδιόφωνο. Αν και υπήρξε πρόταση για την παιδική χορωδία της Βιέννης, η οικογένειά του δεν θέλησε να τον αποχωριστεί. Στο Γυμνάσιο μπήκε χάρη στη δουλειά της Μικρασιάτισσας μητέρας του, η οποία χρησιμοποιώντας την τέχνη της πατρίδας που άφησε πίσω έφτιαχνε παπούτσια από σχοινί, χαρτόνι και πανί (αυτά που λέμε σήμερα εσπαντρίγιες). «Όλη η καλή Αθήνα ερχόταν στην Αλκαμένους για να τα αγοράσει», είχε πει σε συνέντευξή του στην Τεριάννα Παππά για την Espresso.

«Δέκα μικροί νέγροι» στο Θέατρο της Δευτέρας

Παρά τα περιορισμένα οικονομικά της οικογένειας ο πατέρας του Τρύφωνα Καρατζά τον πήγαινε στο θέατρο. Αν και ο περίφημος καθηγητής φωνητικής Τριανταφύλλου του είχε πει ότι θα μπορούσε να τραγουδήσει όπερα, εντούτοις εγκατέλειψε τη μουσική ελλείψει χρημάτων. Στον κινηματογράφο η πρώτη του εμφάνιση ήταν σε ρόλο κομπάρσου στην ταινία Ερωτικές ιστορίεςκαι στο θέατρο, το οποίο υπηρέτησε κατά κύριο λόγο, στη Δωδεκάτη νύχτα. Από τις θεατρικές συνεργασίες που του είχε μείνει αξέχαστη ήταν αυτή με το θίασο του Κώστα Μουσούρη, στον οποίο ήταν μέλος για δέκα χρόνια. Στην τηλεόραση έκανε επιλεκτικές δουλειές, με πιο «διάσημη» αυτή στο σίριαλ «Love Sorry».

Καρατζάς: Το μεράκι της υποκριτικής εμφανίστηκε στα 18 με 19 χρόνια μου, παρότι στο σχολείο ήμουν εκείνος που έλεγε το πρωί την προσευχή και τραγουδούσε τον Γεροδήμο σε κάθε εκδήλωση του γυμνασίου, με τον Αλέκο Φασιανό να παίζει βιολί.

Δύο σχετικά άγνωστες στιγμές στην καριέρα του Τρύφωνα Καρατζά ήταν η συνεργασία με τον Νίκο Μαστοράκη καθώς ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που έκαναν ασπρόμαυρη διαφήμιση, και οι εκφωνήσεις δελτίων ειδήσεων στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων όσο υπηρετούσε τη θητεία του. «Μια μέρα που έδινα συνέντευξη σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό μίλησα για το πόσες σελίδες έχω πει και τις υπολόγισα στο ύψος μια πενταώροφης πολυκατοικίας. Δελτία ειδήσεων, ιστορίες, θεατρικά έργα, ελληνική μυθολογία. Και λέω “δεν ξέρω πόσες ώρες πτήσεων έχω στο ραδιόφωνο”. Έπειτα από λίγο τηλεφώνησε ένας ακροατής και είπε “έχει 127.348 ώρες”. Αυτό δεν είναι εντυπωσιακό; Είναι κολακευτικό», είχε τονίσει στην Τεριάννα Παππά.