Back to top

"Ωρολογιακή βόμβα" το μεταναστευτικό - Οι σημερινές κρίσιμες συναντήσεις του Ν. Μηταράκη

10/02/2020 - 09:55

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας, με τις ροές παρανόμων μεταναστών να συνεχίζονται τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης.

Σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έχει σειρά συναντήσεων στο νέο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σημαντική κρίνεται η επίσκεψη στο υπουργείου του Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Burak Özügergin, αλλά και με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc.

Τέλος, στις 15.00 ο κ. Μηταράκης θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, κ. Mario Gattiker, και τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Olaf Kjelsen.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2020 απορρίφθηκαν δύο στις τρεις αιτήσεις για παροχή ασύλου. Όπως αποκλύπτει το "Θέμα" τον φετινό Ιανουάριο οι δευτεροβάθμιες επιτροπές που αποφασίζουν για την απονομή ασύλου απέρριψαν το 95% των υποθέσεων που εξέτασαν. Τα στοιχεία αυτά είναι το πρώτο δείγμα ότι η νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών φαίνεται να αποδίδει αποτελέσματα.

Οι αντιδράσεις και το επεισόδια στη Μόρια

Η αιτία της αντίδρασης των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη από την Τουρκία ήταν η συνειδητοποίηση ότι με βάση τον νέο νόμο για το άσυλο θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αιτήματα που υποβάλλουν οι νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα και αφού εκκαθαριστούν οι υποθέσεις τους θα αξιολογηθούν οι εκκρεμείς φάκελοι που χρονολογούνται από την εποχή των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν άνθρωποι στη Μόρια που γνώριζαν ότι οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν το 2021, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα! Το β’ εξάμηνο του 2019 στην Ελλάδα έφτασαν σχεδόν 70.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη υπολογιζόμενους 70.000 ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου δεν είχαν διεκπεραιωθεί λόγω των αργών ρυθμών που λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπηρεσίες ασύλου.

Ο νέος νόμος που προβλέπει ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2020. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίνονται αφορούν την περίοδο από τις 16 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2020. Στο διάστημα αυτό εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό συνολικά 3.185 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο εξετάζονταν κατά μέσο όρο περίπου 1.700 αιτήσεις κάθε μήνα.

14.000 Αφγανοί στη Λέσβο
Από τις υπηρεσίες ασφαλείας εξετάζεται αν Αφγανοί που ζουν στην Αθήνα καταβάλλουν προσπάθεια να κινητοποιήσουν, ακόμη και να ξεσηκώσουν, τους ομοεθνείς τους στη Λέσβο. Μόνο στο στρατόπεδο της Μόριας, το μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Ελλάδα, το 75% του συνόλου των μεταναστών που φιλοξενούνται είναι Αφγανοί, σχεδόν 14.000 άνθρωποι!
«Προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι μεταξύ των μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο δεν υπάρχουν πρόσωπα με τρομοκρατικές συμπεριφορές. Ακούμε τι λέγεται σε τοπικό επίπεδο και ερευνούμε αν υπάρχει κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης ορισμένων εκ των μεταναστών», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.