Back to top

Οι Ρεπουμπλικανοί Ελλάδας γιόρτασαν την Ημέρα των Ευχαριστιών με παραδοσιακό δείπνο..ΕΙΚΟΝΕΣ

01/12/2019 - 17:24

 Την Ημέρα των Ευχαριστιών γιόρτασαν το βράδυ της Παρασκευής οι Ρεπουμπλικανοί Εξωτερικού Ελλάδας σε ένα σεμνό αλλά ιδιαίτερα ζεστό παραδοσιακό δείπνο στην Αθηναϊκή Λέσχη.

Ειδικά φέτος ήταν όλα φροντισμένα με επιμέλεια ενώ ο ομιλητής της ημέρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Αγγελος Συρίγος προτίμησε να είναι επίκαιρος στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, με ένα συνοπτικό και μετρημένο λόγο, ενώ η δραστήρια πρόεδρος της οργάνωσης «Republicans Abroad Greece» αναφέρθηκε εν ολίγοις στο ιστορικό μήνυμα της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Αυτό που είχε σημασία πάντως ήταν το θέμα που διάλεξε και ανέλυσε χωρίς να μακρηγορήσει ο κ. Συρίγος, λαμβάνοντας ωα φορμή τις τεταμένες στις ημέρες σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας.Αποψη των προσκεκλημένων στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών. Φωτογραφία: «ΕΘνικός Κήρυξ»

Οπως εξήγησε κανένα κράτος δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει από τις ρίζες του. Και ενώ η Τουρκία είτε ως οθωμανικό κράτος, είτε ως κοσμικό παίρνει τις αποφάσεις της σε ένα πολύ κλειστό κύκλο γύρω από τον σουλτάνο ή τον ηγεμόνα της, η Ελλάδα αποφασίζει την εξωτερική της πολιτική της μέσα από χιλιάδες ανθρώπους. Καθώς έτσι δημιουργήθηκε και το σύγχρονο ελληνικό κράτος με τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων μαχητών.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το δημοψήφισμα του 2015 που ο καθένας είχε πάρει προσωπικά το θέμα και από τις δύο πλευρές. Αυτό έχει και το μειονέκτημά του και το πλεονέκτημά του. Και ως μειονέκτημα είναι ο φανατισμός. «μως το κράτος που ζούμε είναι αντανάκλαση του εαυτού μας» επισήμανε ο κ. Συρίγος.
Και σκέφτεται κανείς πως αυτό το κράτος που τριπλασίας τα εδάφη του με τους βαλκανικούς Πολέμους, έπεσε σε διχασμό;Πριν το δείπνο για ένα λεπτό με πρόσκληση της Κατερίνας Παπαθανασίου οι προσκεκλημένοι όρθιοι και με ενωμένα τα χέρια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή αφιερωμένη στην επέτειο. Φωτογραφία: «ΕΘνικός Κήρυξ»

«Κι όταν ρωτάω τους φοιτητές μου για το ποια χώρα έχει την καλύτερη εξωτερική πολιτική, που συνήθως δείχνουν την Τουρκία, κάνω τις συγκρίσεις: Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα πήγε από τη σωστή πλευρά του νικητή, όχι η Τουρκία. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλλάδα πάλι πήγε με την σωστή πλευρά ενώ η επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας έγινε γνωστή ως «ο επιτήδειος ουδέτερος».

Στον Ψυχρό Πόλεμο και οι δύο χώρες ήταν με τη σωστή πλευρά και μαζί οι δύο χώρες έκαναν αίτηση ένταξης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπήκε στον πυρήνα, η Τουρκία όχι.
«Οιι οδυνηρές γέννες παράγουν καλύτερα αποτελέσματα» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα περπάτησε στα 200 χρόνια την ελευθερία της. Και είναι η πιο αναπτυγμένη χώρα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. «Αυτό το πλεονέκτημα ας το κρατήσουμε μέσα μας» κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Να σημειωθεί ότι έδωσαν το παρόν ο διευθυντής του ΑΗΙ Νικ Λαριγγάκης, η κα Μιράντα Ξαφά, ο Δρ Joseph Elliot και βεβαίως πολλοί άλλοι, ενώ η κα Παπαθανασίου αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Η. Διαματάρη ο οποίος βρισκότανε στο εξωτερικό και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στηνπρόσκληση.Αποψη των προσκεκλημένων με την πρόεδρο της οργάνωσης Republicans Abroad Greece κα Αικατερινη Παπαθανασίου στο βήμα, κατά το δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών. Φωτογραφία: «ΕΘνικός Κήρυξ»

Mήνυμα Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού

Κυρία Πρόεδρε
Μου προκάλεσε ικανοποίηση να ακούσω ότι οι «Ρεπουμπλικανοί Εξωτερικού Ελλάδας (Republicans Abroad Greece) εορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών και αισθάνθηκα τιμή για την πρόσκλησή σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την τιμή και να εκλάβω την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας.

Το τελευταίο ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Οι κοινότητές μας σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα, είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς, σφυρηλατημένους κυρίως από την Διασπορά και των δύο χωρών, που αποτελούν μία ανεκτιμητη γέφυρα φιλίας.
Θεωρώ τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών πέραν του Ατλαντικού μια εκδήλωση αυτής της φιλία προς την ελληνική κοινότητα και μια υπενθύμιση του δεσμού που εκπροσωπούν οι απόδημοι Αμερικανοί με τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, λόγω προηγούμενων δεσμεύσεων, δεν θα μπορέσω να έρθω σε επαφή μαζί σας με αυτή την ευκαιρία. Ωστόσο, ανυπομονώ να σας συναντήσω στο εγγύς μέλλον.
Χαρούμενη Ημέρα των Ευχαριστιών!
Αντώνης Η. Διαματάρης
Υφυπουργός Εξωτερικών