Back to top

"Οι καμπάνες θα δώσουν το σύνθημα!" Αναβρασμός στα νησιά του Αιγαίου ενάντι στις κλειστές δομές

24/02/2020 - 10:00

Αναβρασμος στα νησιά, με την κυβέρνηση και τους νησιώτες να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης καθώς η προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης εξέπνευσε χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα ή σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών.
Οι οικοδομικές εργασίες ξεκινούν σήμερα Δευτέρα και θα πραγματοποιηθούν στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Οι εκτάσεις αυτές περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.
Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε και στη Διαύγεια.

Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης κατά τη συνέλευση στον Μανταμάδο που πραγματοποιήθηκε με παρουσία πλήθους κόσμου το βράδυ της Κυριακής.

«Πάμε μαζί και θα κερδίσουμε», ενάντια στη νέα δομή που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη διαμονή προσφύγων και μεταναστών. Το σύνθημα τόνισε θα είναι οι καμπάνες.
Όπως αναφέρει το stonisi.gr ο πρώην πρόεδρος του χωριού, κ. Σταμάτης τόνισε ότι «άπαξ και εμφανιστούν τα ΜΑΤ, θα πρέπει να εμφανιστεί το μισό νησί. Μόνο με κόσμο ειρηνικά, με τα στήθια μας, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια», πρόσθεσε.

Αποφασισμένοι να δώσουν τον ύστατο αγώνα κατά της δημιουργίας υπερδομής 620 στρεμμάτων στην περιοχή του Αίπους, εμφανίστηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Χίου, που το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού, προκειμένου να δώσουν μία πρώτη απάντηση στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα κέντρα στα νησιά θα γίνουν πάσει θυσία.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες κόσμου άρχισε να συρρέει στην περιοχή. Γυναίκες με παιδιά, ηλικιωμένοι, επαγγελματίες κάθε πολιτικού χώρου, γράφτηκαν στη λίστα για 24ωρες βάρδιες, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα βράδυ μέχρι την τελική νίκη που, όπως είπαν, είναι η ακύρωση του αδιέξοδου σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέων δομών θα ξεκινήσει άμεσα. Δήλωσε πως αιτία της καθυστέρησης μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. «Το μέγεθος του προβλήματος είναι δεδομένο όπως και η κατάσταση που παραλάβαμε. Το 2017 οι αφίξεις ήταν 33.000, το 2019 πλησίασαν τις 80 χιλιάδες. Η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαλαρό έως ανύπαρκτο έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση και πάνω από όλα μια πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Επανέλαβε, επίσης, την κυβερνητική δέσμευση ότι μόλις γίνουν τα κλειστά κέντρα οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν, τονίζοντας ότι βασική αιτία των αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν πιστεύουν ότι θα κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τοποθετήθηκε σε υψηλούς τόνους. Προανήγγειλε την κλιμάκωση των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ασκεί μπούλινγκ προς τους νησιώτες, ενώ καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις».

Η Χίος ξεκινά κινητοποιήσεις κατά της υπερδομής στο Αίπος

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την επιλογή της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστές δομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Πόσο καταστροφικό θα είναι να υπάρξουν μόνιμα προγεφυρώματα στα νησιά δίπλα στην επεκτακτικότατη Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας, ωστόσο, τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών, ο κ. Μουτζούρης είπε ότι «εγώ είμαι υπέρ των ειρηνικών λύσεων».

Παρόλα αυτά πρόσθεσε «ο Θεός να βάλει το χέρι του» για τις αντιδράσεις σημειώνοντας ότι «η προσπαθεια είναι να γίνει με ειρηνικό τρόπο χωρίς να έχουμε εικόνες ».

Σύμφωνα με τον ίδιο την Κυριακή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ο οποίος του διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχεδιά της».