Back to top

Οι επενδύσεις παγώνουν, η ανάπτυξη ψαλιδίζεται, αλλά η «αθεράπευτη» αυταπάτη συνεχίζεται…

10/11/2017 - 12:53

Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε από το βήμα του Ευρωαραβικού φόρουμ ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% για φέτος, η Κομισιόν ψαλίδιζε τον πήχη βάζοντας τον στο 1,6%. Την ίδια ώρα που από το ίδιο βήμα, προέβλεπε κύμα επενδύσεων και απηύθυνε κάλεσμα στους ξένους επενδυτές, η Eldorado Gold, με τη μεγαλύτερη υφιστάμενη ξένη επένδυση, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωνε ότι αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στον αντίποδα, παρ' ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπερφορολογούνται, η κυβέρνηση συντηρεί κρατικές επιχειρήσεις με συσσωρευμένες ζημιές, υπεράριθμο προσωπικό, και έξοδα κατά περίπου 50% περισσότερα από τα έσοδα.

Ενώ σε μια κανονική χώρα που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, μια επιχείρηση μονίμως σε ζημιές σαν την ΛΑΡΚΟ - αφού συνεχίζει να παράγει νικέλιο σε τιμές 40% υψηλότερες από εκείνες της αγορά- ή θα είχε κλείσει ή θα είχε πουληθεί, η κυβέρνηση επιμένει να την κρατά ζωντανή επειδή της δίνει ρεύμα η ΔΕΗ, στην οποία και χρωστά πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο της έδωσε ίσως το τελειωτικό χτύπημα.

Είναι μια αντιφατική πολιτική από κάθε άποψη αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η υπερφορολόγηση, οδηγεί σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων, εξοντώνει τη μεσαία τάξη που αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους, πλήττει τις επιχειρήσεις που δεν επενδύουν και άρα θέτει σε αμφισβήτηση τα υπερπλεονάσματα, τα οποία με τη σειρά τους καταρρίπτουν τους στόχους της ανάπτυξης.

Η συμπεριφορά απέναντι στην επιχειρηματικότητα κάνει τους «ποιοτικούς» επενδυτές, σαν αυτούς που φαντασιώνεται η κυβέρνηση ότι μπορεί να προσελκύσει, να μην έχουν κίνητρο να εκτεθούν σε μια οικονομία που υπερφορολογεί την παραγωγή, δεν έχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, και αποδοτική δημόσια διοίκηση, κυρίως όμως πάσχει από ιδεοληψίες που διώχνουν επενδύσεις. Οι Σκουριές είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Ουδέποτε η κυβέρνηση ήθελε τη συγκεκριμένη επένδυση. Κάθισε πριν από ένα μήνα στο τραπέζι του διαλόγου με τους Καναδούς απλώς για να αγοράσει χρόνο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το Σεπτέμβριο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδεχτεί σχεδόν με… πανηγύρια την προειδοποίηση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών της.

Διαφορετικοί λόγοι έδιωξαν άλλες ξένες εταιρείες. Οι λόγοι που τα μάζεψαν από την Ελλάδα η πρώην Πίτσος, η Unilever, και η Fronen Hellas (πρώην Nestle) είναι το παρατεταμένο δυσμενές οικονομικό κλίμα, η φορολογική αστάθεια, η αδυναμία αδειοδοτήσεων, κυρίως όμως το γεγονός ότι παρά τον προστατευτικό μανδύα της μνημονιακής χρηματοδότησης, η οικονομία δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς μπαστουνάκι. Το ποσοστό των επενδύσεων παραμένει κολλημένο στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας μας (11%), και από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Και όμως υπάρχουν τομείς της οικονομίας όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή λίστα.

- Έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και ταυτόχρονα είναι πρωταθλήτρια σε φοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία, λαθρεμπόριο, και στη βουτιά των τιμών των ακινήτων. Η παραοικονομία φθάνει στο 21,5% του ΑΕΠ ή σε 37,5 δισ ευρώ, ενώ τα έσοδα που χάνονται ξεπερνούν τα 14,2 δισ ευρώ.

- Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις φτάνει στο 29% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 19,5% και στη Βουλγαρία 10%. Πολλοί φεύγουν στη γειτονική χώρα.

- Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 45% αντί για 34,9% του μέσου όρου της ΕΕ.

- Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, όταν στην Ευρώπη των 28 δεν ξεπερνούν τα 12,8% και 21,7% αντίστοιχα.

- Στην κατανάλωση, ο ΦΠΑ είναι 24% έναντι 20,1% κατά μέσον όρο στην Ευρώπη και 20% στη Βουλγαρία. Τα έσοδα από την φορολογία σε καύσιμα, καπνό και αλκοόλ, ανέρχονται σε 3% και 1,6% του ΑΕΠ, έναντι 1,9% και 0,8% στην Ευρώπη, αντίστοιχα.

- Τα έσοδα από επαναλαμβανόμενους φόρους κατοχής, σαν τον ΕΝΦΙΑ, είναι στην Ελλάδα 2,7% του ΑΕΠ έναντι όχι πάνω από 1% στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), και 1,6% του ΑΕΠ στις 28 χώρες της ΕΕ. Η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων στα τάρταρα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ κόβει το κίνητρο για επενδύσεις στην αγορά.

Αυτή είναι σήμερα η Ελλάδα για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «αθεράπευτα αισιόδοξος», καλώντας μας να ζήσουμε μαζί την εικονική πραγματικότητα της ανάπτυξης.