Back to top

Ο Στρατός Ξηράς τίμησε τον Προστάτη Άγιο του..

23/04/2020 - 20:50

Τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Η ημέρα αυτή όμως έχει ιδιαίτερη αξία για το Στρατό Ξηράς της πατρίδας μας.

Η αποστολή του Στρατού είναι, να εξασφαλίζει την άμυνα της Χώρας, να υπερασπίζει την Εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και αυτό το έχει επιδείξει περίτρανα σε όλες τις ένδοξες στιγμές που κλήθηκε να το πράξει.

Με Βασιλικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε το 1864 θεσπίστηκε οριστικά από την Πολιτεία να φέρουν οι πολεμικές σημαίες την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και με άλλο Βασιλικό Διάταγμα το 1953 καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού, ( πλην των όπλων του Πυροβολικού και των Διαβιβάσεων που έχουν ως προστάτες τους την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Παΐσιο  αντίστοιχα).

Δείτε το βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τον σημερινό εορτασμό: 

Ο εορτασμός στη Σχολή Πεζικού 

Λιτά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τιμήθηκε ο προστάτης του Πεζικού στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.

Στον εορτασμό παραβρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στο μήνυμά του για την εορτή, το οποίο ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος, αναφέρει: «Χρόνια πολλά στον Στρατό Ξηράς που γιορτάζει και τιμά σήμερα τη μνήμη του Προστάτη Αγίου του, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου! Χρόνια πολλά και στους πολλούς φίλους και φίλες, Γιώργηδες και Γεωργίες, που έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή!».

 

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανής από την πλευρά του ανάρτησε μια φωτογραφία, στην οποία σχολίασε: «Χρόνια Πολλά στον Στρατό Ξηράς. Ο Προστάτης Άγιος Γεώργιος να μας έχει πάντα υπερήφανους νικητές».

Στην Προεδρική Φρουρά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Προεδρική Φρουρά και εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά της, που βρέθηκε μαζί με τους Εύζωνές μας.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ανάρτησή της στο twitter, «Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του στρατού ξηράς, νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι μαζί με τους Εύζωνές μας. Εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια, η Προεδρική Φρουρά συμβολίζει τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την πατρίδα».

Ο εορτασμός στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου

Το προστάτη του Άγιο Γεώργιο τίμησε σήμερα και το Στρατόπεδο του Μηχανικού στο Ναύπλιο παρουσία του διοικητή του ΚΕΜΧ, Σχη(ΜΧ) Γεώργιος Γερανιός , των αξιωματικών και οπλιτών του στρατοπέδου καθώς και του Ιερού κλήρου.

Της εορτής προηγήθηκε δοξολογία από τον Ιερέα π. Κωνσταντίνο Σέρρο στο ηρώο του στρατοπέδου. Κατόπιν ο διοικητής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών .

Λίγα λόγια για τη σύνθεση του Στρατού Ξηράς

Ο Ελληνικός Στρατός αποτελείται από τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή, τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας Στρατού (ΕΦΥΕΣ) και την Εφεδρεία.

Οι δύο βασικοί κλάδοι του Στρατού είναι τα Όπλα και τα Σώματα.

Όπλα είναι τα στοιχεία του Στρατού, των οποίων κύρια αποστολή είναι η διεξαγωγή του αγώνα ή η άμεση συμμετοχή σε αυτόν. Αυτά είναι:

Μάχης: Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό.

Υποστήριξης Μάχης: Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού.

Σώματα είναι τα στοιχεία του Στρατού που παρέχουν υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής μορφής. Αυτά είναι:

Υποστήριξης Μάχης: Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Έρευνας-Πληροφορικής και Υγειονομικού (Ιατρών, Κτηνιάτρων, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής).

Λοιπά Σώματα: Υγειονομικού (Διαχειριστών Υγειονομικού και Διοικητικών Υγειονομικού), Οικονομικού, Γεωγραφικού, Ελεγκτικού, Στρατιωτικών Γραμματέων, Ταχυδρομικού, Μουσικού, Φροντιστών, Αρχιτεχνιτών Όπλων και Αρχιτεχνιτών Σωμάτων. Κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το Στρατολογικό, το Θρησκευτικό και των Δικαστικών Γραμματέων.

Από άποψη του τρόπου εισόδου τους στο Στρατό, οι στρατιωτικοί διακρίνονται σε μόνιμους, εθελοντές και στρατευμένους.

Μόνιμοι Στρατιωτικοί είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν στο στρατό για να σταδιοδρομήσουν σε αυτόν και προέρχονται από τους απόφοιτους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους κατατασσόμενους απευθείας ή με διαγωνισμό και τους μονίμους υπαξιωματικούς.

Εθελοντές Στρατιωτικοί είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν με τη θέλησή τους στο στρατό και ανέλαβαν την υποχρέωση να υπηρετήσουν σε αυτόν για ορισμένο χρόνο.

Έφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας είναι οι πολίτες των παραμεθορίων περιοχών από την εφεδρεία, καλούμενοι εθελοντικά υπό τα όπλα για ορισμένη διάρκεια κάθε χρόνο.

Στρατευμένοι Στρατιωτικοί είναι όσοι κατατάχθηκαν με πρόσκληση στις τάξεις του στρατού σύμφωνα με το νόμο περί στρατολογίας και υπηρετούν τη θητεία τους.

Η ιστορία της Σχολής Πεζικού που γιορτάζει σήμερα

Ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 1928 από τη Γαλλική Στρατιωτική αποστολή, η οποία με επικεφαλής το Στρατηγό ΖΙΡΑΡ, είχε αναλάβει την οργάνωση του Ελληνικού Στρατού την περίοδο αυτή.

Αρχικά είχε την ονομασία Σχολή Εφαρμογής Πεζικού και περιελάμβανε τα Τμήματα Ανθυπολοχαγών ΣΣΕ και Διοικητών Μονάδων.

Λειτούργησε διαδοχικά:

Στην Αθήνα από το 1928 έως 1935.

Στη Θεσσαλονίκη από το 1936 έως 1940, όπου λειτούργησε μέχρι το 1940, στο στρατόπεδο της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ).

Στην Αθήνα το 1945 μετά την απελευθέρωση,αφού διέκοψε το 1940 τη λειτουργία της λόγω του Πολέμου, και μέχρι το 1946 ως Τάγμα του «Γενικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Αξκών», εγκατεστημένη και πάλι στην παλαιά Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Το έτος 1947 μεταστάθμευσε στη Χαλκίδα κι από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί στο Στρατόπεδο «Ταγματάρχη Πεζικού ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ» με την ονομασία ΣΧΟΛΗ ΠΕΖΙΚΟΥ.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης