Back to top

Ο ρόλος της UNESCO και της Ε.Ε. στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

16/03/2019 - 12:01

Αναγνωρίζουν οι ένοπλες μη- κρατικές ομάδες σε συρράξεις τους κανόνες διεθνούς δικαίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς; Μπορούν να εμπλακούν στη διαφύλαξη πολιτιστικών αγαθών; Ποια είναι η αποστολή και οι δράσεις της Διεθνούς Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας (International Committee of the Blue Shield- ICBS);

Η πρόληψη, ο περιορισμός, η αποκατάσταση απωλειών πολιτιστικής κληρονομιάς και πολυμορφίας και οι προκλήσεις των διεθνών οργανισμών εξετάστηκαν σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς: ο ρόλος της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημασία των Ευρωπαϊκών Οργανισμών» που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από την Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμική Πολιτική για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια».

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν (SPLM) στο Μανιφέστο του το 1983 αναφέρεται στην προστασία στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Κολομβίας (ELN) υιοθέτησε απαγόρευση επίθεσης σε θρησκευτικούς τόπους ή πολιτιστικά μνημεία στον Κώδικα Πολέμου - El Codico de Guerra το 1995. Το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαγουάντ (NMLA) υιοθέτησε σχέδιο δράσης με το οποίο δεσμεύθηκε να προστατεύει στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περιπτώσεις ένοπλων ομάδων που αναγνωρίζουν κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέφερε η δρ. Kristin Hausler, ερευνήτρια του Βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Geneva Call που προωθεί το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από στους ένοπλους μη κρατικούς δρώντες (Armed Non-State Actors - ANSAs).