Back to top

Ο νέος ιερέας στο Καστελλόριζο που με τη μόρφωση και το χαρακτήρα του κέρδισε την καρδιά των νησιωτών..

20/09/2020 - 17:08

Η ψιλόλιγνη φιγούρα του νέου ιερέα του Καστελλορίζου, ξεχωρίζει εκεί στο πέταλο του νησιού που λάμπει όλες τις ώρες της ημέρας.

Τριάντα τριών ετών είναι ο νέος παπάς που ήρθε με την πρεσβυτέρα του στο Καστελλόριζο και πήρε την απόφαση σε μία μέρα βλέποντας ως σημάδι το γεγονός ότι εκείνη προσευχόταν στον Πανορμίτη την ημέρα που του έγινε η πρόταση από τη Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.

Δύο μήνες είναι μόνο στο νησί ο κατά κόσμον Χρήστος Συμεωνίδης, με τις σημαντικές σπουδές και την ηρεμία του ανθρώπου που έχει φιλοσοφήσει τη ζωή και ξέρει πώς θέλει να τη ζήσει.

Τον χαιρετούν, του μιλούν, τους χαμογελάει σ’ αυτή την κουκίδα γης, στα σύνορα με την Τουρκία που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι βρέθηκαν στο Καστελλόριζο για τους 77ους εορτασμούς του, με αφορμή και την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποδέχεται την πρότασή μου να  μιλήσει για την απόφασή του να ζήσει στο Καστελλόριζο. Εδώ όπου νέες οικογένειες πρέπει να εγκατασταθούν, με κίνητρα που θα τους δοθούν ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν να παίζουν ξέγνοιαστα  και να γελούν και η ζωή να συνεχίζει να κυλά ήρεμα, με χίλιες ομορφιές  στο όριο της Ευρώπης, στο Καστελλόριζο που μέχρι το 1914 είχε 14.000 κατοίκους και εννέα δημοτικά σχολεία. 

Είστε καλλιεργημένος άνθρωπος, μου είπανε!
Για να το λένε... Όπως καλλιεργούν ένα χωράφι, καλλιεργούν κι εμένα. Η ζωή, οι σπουδές, οι καταστάσεις, τα βιώματα.     
Θεσσαλονικιός.
Καλαμαριά, είναι η γειτονιά μου.

Είναι αλάνια, εκεί.
Απ’ όλα έχει.   

Σας εκτιμούν πολύ στο Καστελλόριζο.   
Ίσως  γιατί με ξέρουν λίγο.

Τι εννοείτε;
Αυτό που ρωτήσατε. Όταν κάποιον τον γνωρίζεις πολύ τον απομυθοποιείς. Όταν κάποιον τον γνωρίζεις λίγο, μένεις στα καλά στοιχεία του χαρακτήρα του και τον εκτιμάς περισσότερο.

Το Καστελλόριζο πώς προέκυψε στη ζωή σας;
Μέσω κοινών γνωστών ήρθα σε επαφή με τη Μητρόπολη Σύμης  που ζητούσε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης για το Καστελλόριζο και αποδέχτηκα την πρόταση. 

Είστε δύο οι εφημέριοι πια στο νησί.
Δύο. Ο πάτερ Γεώργιος, που είναι 50 χρόνια εφημέριος στο νησί, κι εγώ.

Εσείς, «ο νέος παπάς», όπως σας αποκαλούν, με τις σημαντικές σπουδές! Τι σπουδάσατε;
Έχω τελειώσει τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, κι έκανα μεταπτυχιακό στη Θεολογική Σχολή και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με τέτοιες σπουδές και πιθανόν προοπτικές πώς πήρατε την απόφαση να έρθετε ως εφημέριος σε μια σταλιά γη, στην άκρη της χώρας;
Το συζήτησα με τη γυναίκα μου, τότε ακόμη δεν ήταν πρεσβυτέρα και το δέχτηκε με πολλή χαρά. Ακόμα περισσότερη κι από εμένα. Η γυναίκα μου ήταν ένας λόγος που θελήσαμε να έρθουμε στο Καστελλόριζο, κι η απόφαση πάρθηκε σε μία μέρα.

Πώς έγινε αυτό:
Την ημέρα που μας πρότειναν να έρθουμε στο Καστελλόριζο, η Κατερίνα, η σύζυγός μου, χωρίς να το γνωρίζει ακόμη η ίδια ότι θα μας πρότειναν το Καστελλόριζο, προσευχόταν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ γιατί είχε διαβάσει ένα δημοσίευμα εκείνες τις ημέρες για τον Πανορμίτη. Όταν τη ρώτησαν από τη Μητρόπολη,  αν έχει πάει στον Πανορμίτη και τη Σύμη, αν γνώριζε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, η ίδια απάντησε ότι προ ολίγου τον είχε επικαλεστεί. Και μάλιστα πριν από ένα χρόνο είχαμε πάει γαμήλιο ταξίδι στη Χάρη του. Το θεωρήσαμε  σημάδι που μας έδειχνε να πάρουμε τον δρόμο για την άκρη της Ελλάδας. Εκείνη τη στιγμή που η σύζυγός μου προσευχόταν στον Πανορμίτη, μας πρότειναν να πάμε να υπηρετήσουμε στη Μητρόπολή του. Παρότι της άρεσε η  μεγάλη πόλη και ο θόρυβος της Αθήνας, όπου  έζησε, θέλησε να έρθουμε.

Πολύ ευχάριστο να έρχονται νέες οικογένειες να ζήσουν στο Καστελλόριζο. Πώς είναι οι αριθμοί στα σχολείο των τριών βαθμίδων, ποιος είναι ο αριθμός των μαθητών:
Έχουν έρθει νέοι άνθρωποι. Το σχολείο από 40 άτομα τη σχολική χρονιά 2019-20, το 2020-21 έχει 58 μαθητές. Έχουν αυξηθεί, ελάχιστα μεν αλλά, έχει  ανέβει ο νεανικός πληθυσμός του νησιού, που είναι  το μέλλον του τόπου.

Και οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων: Πώς βλέπετε εσείς ο νεοφερμένος να την αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι:
Γι’ αυτούς είναι κάτι συνηθισμένο. Τα πράγματα, τον τελευταίο καιρό βέβαια έχουν ενταθεί έτι περισσότερο. Τα θέματα με τους Τούρκους είναι καθημερινή υπόθεση. Οι δύο λαοί δεν είχαν να χωρίσουν κάτι. Κι αυτό το αποδεικνύει το συχνό πήγαινε-έλα των Τούρκων και των Ελλήνων από την Αρχαία Αντίφιλο, το σημερινό Κας, και μάλιστα έχουν γίνει και τρία ζευγάρια μεταξύ των δύο πόλεων και το ένα έχει και παιδί. Τα υπόλοιπα είναι θέματα των πολιτικών και των γεωστρατηγικών παιχνιδιών που γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.

Πώς κυλά η ζωή εδώ όταν δεν βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως τώρα ή δεν έχουν το συνέδριό τους οι δικηγόροι όπως αυτές τις ημέρες:
Ήσυχα. Τώρα που η Ελλάδα είναι κλειστή για την Τουρκία λόγω κορωνοϊού, δεν πάμε και δεν έρχονται. Έτσι η μόνη σύνδεσή μας με την Ελλάδα είναι η Ρόδος που απέχει 72 ναυτικά μίλια. Πριν, τα καθημερινά ψώνια γίνονταν και από το Κας. Τώρα ψωνίζουμε από το Καστελλόριζο που έχει δύο σούπερ μάρκετ και από τη Ρόδο ή με κάποια επιπλέον χρέωση έρχονται τα ψώνια που μπορεί να παραγγείλουμε, με το καράβι.

Εξακολουθείτε να μην έχετε φαρμακείο, στο νησί.
Το ιατρείο έχει μια πολύ δυνατή φαρμακαποθήκη κι ό,τι επιπλέον χρειάζεται παραγγέλνεται από τη Ρόδο.

Σκέφτεστε να μείνετε:
Όσο αντέξουμε και όσο μας αντέξουνε.

 Την πιο ωραία ώρα, με το φως του απογεύματος τελείωσε αυτή η κουβέντα με τον πατέρα Χρήστο που τον καλοδέχτηκαν οι Καστελλοριζιοί, όπως διαπιστώνω στη βόλτα που έκανα μαζί του στο πέταλο, εκεί όπου η ομορφιά του νησιού είναι  αβάσταχτη κι η θάλασσα λάμπει. Η θάλασσα του Αιγαίου, η γαλανή.