Back to top

Νέες υποσχέσεις Τσίπρα για μισθούς και συντάξεις δίνουν «τροφή» στην εκλογολογία

09/07/2018 - 07:32

Με υποσχέσεις για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στην ελληνική κοινή γνώμη ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας. 

Στη σκιά της δημόσιας αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΕΒ, μετά την ανακοίνωση του Συνδέσμου των Ελλήνων Βιομηχάνων υπέρ των περικοπών στις συντάξεις ώστε να μη δοθεί το μήνυμα στους δανειστές ότι η χώρα παρεκκλίνει από την πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο πρωθυπουργός μιλά σήμερα στη συνέλευση του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ξανά την ανάγκη αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, που η κυβέρνηση παλεύει στο παρασκήνιο, αλλά και την ανάγκη αύξησης των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσα στην επόμενη τριετία, ανάγοντας αυτούς τους δύο στόχους σε κεντρικούς για το επόμενο διάστημα. 

Επί της ουσίας, την Πέμπτη στο Eurogroup αναμένεται να πέσει περισσότερο φως στο παρασκήνιο των επαφών για το θέμα των συντάξεων, καθώς μετά τις τοποθετήσεις των Μοσκοβισί, Σεντένο, Ρέκλινγκ, αλλά και την αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή, την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ και την απόρριψή της από την κυβέρνηση, επικρατεί σύγχυση. 

Από εκεί και πέρα, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή έδειξε ότι η κυβέρνηση προχωρά προς τις επόμενες εκλογές με δύο βασικές προτεραιότητες. Η μία να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για την οικονομία και προσδοκίες για ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις και παροχές, και η άλλη να εντείνει την πόλωση και την τοξικότητα στην πολιτική ζωή με την ανάδειξη υποθέσεων με οσμή σκανδάλου, επιχειρώντας να κτυπήσει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις.

Προεκλογικό κλίμα 

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και η διενέργεια εκλογών τον ερχόμενο Μάιο είναι το βασικό σενάριο. 

Η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει να θολώνει τα νερά, επιχειρώντας να κρατήσει το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», όπου από τη μία είπε ότι «πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η πρόκληση σύγχυσης στους εκλογείς, ως προς το διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης», η οποία απομακρύνει το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, και την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές, λέγοντας ότι «αν συμβεί αυτό θα είναι συγκυριακό και όχι συνέπεια συγκεκριμένης νομοθέτησης». 

Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης εξαρτάται αντικειμενικά από μία μεταβλητή. Το πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι θα έχει ολοκληρώσει τα δικά του βήματα έως τις 15 Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, είτε προς την αρνητική είτε προς τη θετική κατεύθυνση, δεν θα είναι εντυπωσιακές ώστε να επιδράσουν καίρια στο πολιτικό κλίμα, όλα θα εξαρτηθούν από το αν η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτό που είπε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να «δραπετεύσει» μέσω πρόωρων εκλογών και η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από αυτήν τη Βουλή. 

Ωστόσο, έχει ενισχυθεί το «υπό προθεσμία» κλίμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, στη λογική ότι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, προκειμένου να μη βιώσουν την πολιτική και κοινωνική φθορά βήμα-βήμα και προκειμένου να παρέμβουν στις εξελίξεις παίζοντας το χαρτί της πολιτικής τους επιβίωσης, θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αμέσως μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια (23 - 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου κατά τα λεγόμενα του κ. Ζάεφ), και όχι όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Αυτό, καθώς αν δοθεί το πράσινο φως στη Συμφωνία των Πρεσπών από τον σκοπιανό λαό, τότε οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα έχουν δρομολογηθεί, και ο κ. Καμμένος -ο οποίος δεν θα μπορεί πλέον να ελπίζει σε εμπλοκή- δεν θα φτάσει στην κύρωση της συμφωνίας για να καταψηφίσει και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όπως έχει δηλώσει.