Back to top

"ΜΚΟ υποκίνησαν τα επεισόδια στη Μόρια!"

07/02/2020 - 10:19

Η εκρηκτική κατάσταση με τους μετανάστες στα νησιά, η αγωνία των κατοίκων, τα κλειστά κέντρα και τα πλωτά φράγματα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα», αργά το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, υποδέχτηκε ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Στην εκπομπή παρενέβησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και δήμαρχοι των νησιών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε την πίεση του μεταναστευτικού», λέγοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019» και πως «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας» και «είναι κουρασμένες οι τοπικές κοινωνίες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν τη κρίση του μεταναστευτικού». 

Προσφυγικό ώρα μηδέν

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε μια αλλαγή πολιτικής. Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών τον Ιανουάριο του 2020. Έχει πλέον αλλάξει η στάση μας απέναντι στο θέμα της μη αποδοχής αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία (ισχύει από 1/1/2020) εξετάζεται το άσυλο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες». 

Μηταράκης: Υπήρχαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια

Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Ήδη περάσαμε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί.  

Μουζάλας: Στη Μόρια είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση

Από τη πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι η «ζούγκλα στη Μόρια» (αναφερόμενος στους μετανάστες που ζουν έξω από τις δομές), αριθμούν 17.000 μετανάστες. «17.000 είναι η Ελευσίνα μέσα σε 130 στρέμματα. Άθλιες συνθήκες. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μετανάστες αριθμούσαν σε 5.500 προσθέτοντας υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους άφησα ποτέ να περάσουν τις 5.500 χιλιάδες, και έλεγα ότι ακροβατούμε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Εκεί πέρα έρχεται και η περίφημη εντελώς λάθος αλλαγή, μαθαίνουν οι κάτοικοι της ζούγκλας ότι τα άσυλα θα εξετάζονται μόνο αυτών που έρχονται τώρα, και όσοι είχαν ραντεβού για άσυλο δεν θα εξετάζονται. Και έρχεται η έκρηξη. 

Ο κ. Μηταράκης, στην ερώτηση ότι ένας από τους λόγους της «έκρηξης», ήταν ότι άνθρωποι που βρίσκονται στη «ζούγκλα», που ζουν πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, έμαθαν ότι οι δικές τους αιτήσεις πάνε πίσω και θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα των νέοαφυχθέντων, είπε: «Αυτό είναι σωστό. Με το νέο νόμο, από 1/1/2020 ισχύουν οι νέες διαδικασίες στα σύνορα οι οποίες είναι πολύ ταχύτερες. Στόχος μας μέσα στο πρώτο μήνα να υπάρχει απόφαση για να μπορέσουν να γίνουν επιστροφές».

Αποκάλυψε ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «όταν κάποιος είναι στη χώρα μας αρκετά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει οικογένεια εδώ «και στα 7 χρόνια του ζητήσεις να φύγει, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο». «Με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)». 

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ λέγοντας: «Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016 εμείς. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον γγ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων». Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πως θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «οι ΜΚΟ φερθήκανε με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δεν δημοσιεύουν όπως ζητήσαμε κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει γενικά ‘οι ΜΚΟ κάνουν διακίνηση’. Αυτή η θεωρία των υποκινήσεων είναι πολύ αγαπημένη στη δεξιά και ξαναχρησιμοποιείται. Ένα στοιχείο όμως δεν έχει κατατεθεί». Ο κ. Μουζάλας είπε ότι «πρέπει να γίνουμε σοφότεροι γιατί αυτή η ‘έκρηξη’ που έγινε στη Μυτιλήνη, εάν δεν θεραπευτούν τα προβλήματα που εντοπίζει ο αντιπεριφερειάρχης με λάθος τρόπο, θα συνεχίσει». 

Κ. Μουτζούρης: «Δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τόνισε πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων (στα νησιά του Β. Αιγαίου). Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο.  Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί».

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσαν, με τη μεγάλη συγκέντρωση προ ημερών στα τρία μεγάλα νησιά, που λέει ότι «δεν θέλουμε καμία νέα δομή. Ούτε κλειστή ούτε ημίκλειστη, ούτε ανάμεσα στους δύο δήμους. Θέλουμε κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Δεν θέλουμε στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου κανένα μετανάστη».

Πηγή: skai.gr