Back to top

Μετά από 112 χρόνια αποπερατώνεται ο ναός Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελόριζο

06/10/2019 - 12:56

Μετά από… 112 χρόνια ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, στο νησί του Καστελόριζου. Ο εμβληματικός αυτός ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1904 με δαπάνες των ευεργετών του νησιού Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αποπερατωθεί.

Οι εργασίες διακόπηκαν το 1907 και έκτοτε ο ναός παραμένει ημιτελής παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την αποπεράτωσή του τη δεκαετία του 1980.

Η ιστορία της «ταλαιπωρίας» του ιστορικού αυτού κτηρίου, προκάλεσε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε το νησί τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και με παρέμβασή του η ΑΜΚΕ «Αιγέας» ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο και να αποκαταστήσει το μνημείο. Ήδη κλιμάκιο τεχνικών της ΑΜΚΕ βρέθηκε στο νησί στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και έπιασε δουλειά για την επικαιροποίηση των μελετών που υπήρχαν και είχε συνεργασία με τον Δήμο Μεγίστης και παράγοντες υπηρεσιών.

«Η αποκατάσταση του κτηρίου είναι όνειρο όλων των Καστελοριζιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μιχάλης-Στρατής Αμύγδαλος που χειρίζεται το θέμα από την πλευρά του δήμου. Όπως τονίζει, οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις αυτές και ευελπιστούν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, ότι το κτήριο δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία, αφού δεν είχε αποπερατωθεί, κάτι που οι κάτοικοι του νησιού ελπίζουν ότι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο ναός είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κτήριο και μάλιστα η πρόσοψή του είναι αντιγραφή της πρόσοψης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως το είχαν οραματιστεί οι ευεργέτες του νησιού.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου «Αιγέας», πριν από λίγο καιρό, με επιστολή τού ιδρυτή και διαχειριστή της, εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αναλάβει την ανακαίνιση, αποπεράτωση και εξοπλισμό του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Καστελορίζου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τον σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο των μεγάλων ευεργετών στην κοινωνία.

Η ΑΜΚΕ «Αιγέας», η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε ανάλογα έργα, πάντοτε με τη μορφή των δωρεών, προσφέρθηκε να αναλάβει το έργο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, στις 9 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε νησιά των Δωδεκανήσων, οπότε επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο ναό. Ο Άγιος Γεώργιος Σαντραπέ είναι ένα εντυπωσιακό, λόγω μεγέθους αλλά και τεχνοτροπίας, εκκλησιαστικό μνημείο. Να τονιστεί πως έχει υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο, αναζήτησε την συνδρομή της ΑΜΚΕ «Αιγέας» για την αποπεράτωση και την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας και ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για τη θετική ανταπόκρισή της. Το έργο θα εκτελεστεί από την ΑΜΚΕ «Αιγέας» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Επιπλέον, η ΑΜΚΕ «Αιγέας» θα καλύψει και το κόστος εξοπλισμού του ναού, ώστε αυτός να καταστεί πλήρως λειτουργικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ. Μαστής.