Back to top

Μεγάλη διασπορά από μεταλλάξεις- Τι κρίνει την παράταση του lockdown

19/02/2021 - 08:33

«Τσιμπημένοι» ήταν χθες οι επιδημιολογικοί δείκτες  στη χώρα μας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, εξέλιξη που διατηρεί σταθερή την ανησυχία των ειδικών.

Την ώρα που η Ελλάδα «υποβαθμίστηκε» στον χάρτη του ECDC χάνοντας και την τελευταία πράσινη περιοχή, οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν και πάλι, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ασφυκτιούν και τα κρούσματα που φέρουν τις μεταλλάξεις του ιού να σημειώνουν επίσης αύξηση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου έφτασαν τα 1.400, με τα 667 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική, τα 160 στη Θεσσαλονίκη και τα 97 στην Αχαΐα.

Μεγάλη ήταν επίσης η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, καθώς οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 320. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Όσο ανεβαίνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες φαίνεται να διευρύνεται και η διασπορά του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα. Έτσι χθες έφτασαν τα 779 τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη, με τα 764 να έχουν ταυτοποιηθεί για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 15 για την παρουσία της νοτιοαφρικανικής.

Τα 15 που φέρουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων έντεκα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και δύο από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Θα χρειαστεί παράταση του lockdown;

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown που ισχεύει σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, αλλά σταθεροποίηση. Υποστήριξε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, «ελπίζουμε ότι το lockdown αυτό θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε παράταση».

Πιθανή χαρακτήρισε από την πλευρά του την παράταση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας, ωστόσο, ότι είναι πιθανή η μερική επαναφορά δραστηριοτήτων. Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πιο συγκρατημένη η εμφανίστηκε η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Τσολιά. «Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των Μεθ -COVID», είπε διευκρινίζοντας πως «δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 80 και 70%». Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν, έχει σταματήσει η αύξηση και υπάρχει η ελπίδα ότι οι δείκτες θα συνεχίσουν αυτή την σταθερή πορεία. Ωστόσο, υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να το προβλέψει κάνεις πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες,