Back to top

Λήμνος: Για πρώτη φορά γάμος στον ασκεπή ναό της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας! ΕΙΚΟΝΕΣ

18/07/2021 - 16:48

Για πρώτη φορά στα χρονικά από το 1305 που χτίστηκε, η μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά η Παναγιά Κακαβιώτισσα ακούστηκε χθες το απόγευμα 17 Ιουλίου το «Ησαΐα χόρευε» 

Μπορεί οι περισσότεροι να θέλουμε να σχετίζουμε τα καλοκαίρια μας με τον ήλιο και την θάλασσα των ελληνικών νησιών, όμως πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να συνδέσουν με αυτά και μία από τις πιο ξεχωριστές ημέρες της ζωής τους, τον γάμο τους, έτσι το νεαρό ζευγάρι αποφάσισε να κάνει το γάμο τους στη Λήμνο, μιας και οι γονείς του γαμπρού ήταν καθηγητές σε αυτό.

Στο γραφικό ξωκλήσι της Λήμνου είναι η πρώτη φορά που τελέστηκε γάμος, να αναφέρουμε ότι ακόμα μια φορά έχει τελεστεί βάπτιση.

Για να προσεγγίσει κανείς το ξωκλήσι παίρνει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, μια διαδρομή περίπου 1.300 μέτρων.

Το γάμο τέλεσε ο πατήρ Ηλίας όπου υπηρετεί εκεί επί 45 χρόνια όπου εκτός από τους οι νεόνυμφους, παρέστησαν μόνο οι κουμπάροι, γονείς και ελάχιστοι φίλοι.

Ένα είναι σίγουρο ότι θα μείνει διαχρονική “πρωτιά” αφού είναι το πρώτο ζευγάρι που παντρεύτηκε στο πιο διάσημο άσκεπη εξωκλήσι της Ελλάδος με το σπηλαιώδη θόλο του! 

Η Παναγιά Κακαβιώτισσα

Στην κορυφή του βουνού Κάκαβος της Λήμνου βρίσκεται ένα γραφικό εκκλησάκι, ίσως μοναδικό στον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Δεν έχει στέγη και είναι μέσα σε μια μεγάλη κοιλότητα, σαν σπηλιά, την οποία σχηματίζουν τα βράχια στην κορυφή του βουνού

Είναι αφιερωμένο στην Παναγία και από το βουνό Κάκαβο ονομάσθηκε «Παναγία η Κακαβιώτισσα», ανήκει στην ενορία του χωριού Θάνος και βρίσκεται μεταξύ του Θάνους και της παραλίας του Ζεματά.

Σύμφωνα με την παράδοση, τον τόπο αυτό επέλεξαν Μοναχοί οι οποίοι ανήκαν στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, ήρθαν από τον Άγιο Ευστράτιο για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των Τούρκων. Εδώ έκτισαν το εντυπωσιακό αυτό εκκλησάκι, εκτιμάται το 1300. Στην περιοχή φαίνονται, μέχρι σήμερα, χωράφια τα οποία καλιεργούσαν καθώς επίσης και ένα πηγάδι.

Με το πέρασμα των χρόνων οι Μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν αναχωρήσει βρήκε έναν Λημνιό βοσκό, από την οικογένεια Μουμτζή ο οποίος είχε μάντρα κοντά στο εκκλησάκι, και του εμπιστεύθηκε την εικόνα της Παναγίας, άφησε δε εντολή να λειτουργεί το εκκλησάκι στην εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και κάθε τρίτη ημέρα της Λαμπρής (Λαμπροτρίτη του Πάσχα)

Κατόπιν, σύμφωνα με την παράδοση, έριξε το ράσο του επάνω στη θάλασσα, το οποίο έγινε βάρκα, και έφυγε στο Άγιο Όρος. Την εικόνα σήμερα έχουν οι απόγονοι της οικογενείας και την μεταφέρουν στο εκκλησάκι τις ημέρες των εορτών.

Σήμερα, πολλοί περιηγητές και προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται αρχικά με αυτοκίνητο (10 λεπτά από την Μύρινα) και κατόπιν πεζοπορία σε μονοπάτι διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

Σύνταξη, Βίντεο-φωτο Νατάσα Ταραράκη

LimnosReport.gr