Back to top

Κομισιόν: Η Ελλάδα θα πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους του 2020

06/11/2018 - 07:13

Ως βασικό εργαλείο για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας χαρακτηρίζουν πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων. Όπως επισημαίνουν, οι νέοι μηχανισμοί που έχει αποφασισθεί να εισαχθούν, όπως το market stability reserve, έχουν ακριβώς ως στόχο να θωρακίσουν την αποτελεσματικότητα του χρηματιστηρίου, μην επιτρέποντας στις τιμές να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη διακύμανση των τιμών των ρύπων, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι όσο ενισχύεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι τιμές θα συνεχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει για το 2020, εκφράζουν την αισιοδοξία πως η χώρα μας θα τους πετύχει. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν πως η χώρα μας έχει πετύχει τους στόχους για την ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ βρίσκεται σε τροχιά αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο 18% εντός της επόμενης διετίας. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των εκπομπών CO2, όπως και για τον περιορισμό των ρύπων από τις μεταφορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρώπη θα ενισχύσει την πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς στον προτεινόμενο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2025, το 25% σε όλες τους κλάδους χρηματοδότησης θα προορίζεται στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, η Ευρώπη θα πρέπει να συνδυάσει την κλιματική της πολιτική με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Όσον αφορά στην πορεία προς την απανθρακοποίηση, οι Βρυξέλλες θα σεβαστούν τις επιλογές κάθε χώρας για το μίγμα καυσίμου που εκείνο θα επιλέξει. Ωστόσο, εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη «γέφυρα» μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ.

Έτσι, για όποιο κράτος επιλέξει τη λύση του φυσικού αερίου, σκοπός της Κομισιόν είναι να εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας του. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να μπορεί να ανεφοδιάζεται από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κύκλοι της Κομισιόν σημειώνουν πως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τη στιγμή που έως και το 2014 6 χώρες είχαν 100% εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα κράτος πλήρως εξαρτημένο από τη Ρωσία. Μάλιστα, έργα όπως ο ΤΑΡ θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, γι’ αυτό και ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί κομβικό έργο για τη «Γηραιά Ήπειρο»

Το αντίθετο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για τον North Stream II. Έτσι, πρόκειται για ένα έργο εκτός της προτεραιότητας της Ε.Ε., το οποίο δεν θα χρηματοδοτηθεί.

Τέλος, σε ερώτηση για το κινέζικο ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι κύκλοι της Κομισιόν επισήμαναν ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται το unbundling. Ειδικά για το κινεζικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, απάντησαν πως αν αυτό ευοδωθεί τότε το θέμα θα εξετασθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια.