Back to top

ΚΕΡΚΥΡΑ: Τιμούν τον Ιωάννη Καποδίστρια

23/01/2021 - 10:25

Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός έφτασε στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα, και μετέβη κατευθείαν στο Μουσείο Καποδίστρια, στην περιοχή Κουκουρίτσα, στους Ευρωπούλους, ενώ είχε και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο.

Στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθηνε έναν σύντομο χαιρετισμό, αναφερόμενος στις δράσεις που αναμένονται να κάνουν από κοινού το Υπουργείο και το Μουσείο προκειμένου να αναδειχθεί το έργο, η ζωή και η παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια.

«Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που εορτάζουμε φέτος, αποτελεί ευκαιρία, αλλά και υποχρέωση, να μελετήσουμε εκ νέου το κοινό μας παρελθόν και να τιμήσουμε ξανά όλους εκείνους που πολέμησαν, εργάστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, δεσμευόμαστε από κοινού να τιμήσουμε τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Γνήσιο τέκνο του τόπου του, αλλά και της εποχής του, ο Ιωάννης Καποδίστριας απέκτησε τις πρώτες του πολιτικές εμπειρίες στην Επτάνησο Πολιτεία, πριν αναδειχθεί σε πολιτική προσωπικότητα πανευρωπαϊκής εμβέλειας, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου, όσο και ως δημιουργός του ελβετικού Συντάγματος. Η εξοχική κατοικία της οικογένειας Καποδίστρια, όπου βρισκόμαστε σήμερα, είναι πραγματικά, η μόνη όπου λειτουργεί σήμερα ένας μουσειακός χώρος για τον μεγάλο αυτό Κερκυραίο. Είναι το μοναδικό πολιτιστικό ίδρυμα, που είναι αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του. Μία παρακαταθήκη, που ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά μας σύνορα. Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, στέκει αρωγός στην προσπάθειά του Μουσείου να προβληθεί και να αναδειχθεί η σπουδαία κληρονομιά του μεγάλου αυτού Κερκυραίου. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύεται να εργαστούμε από κοινού γι’ αυτό τον σκοπό, με ποικίλες δράσεις τόσο εδώ, στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει και για τον ίδιο λόγω της καταγωγής του. «Η σημερινή δέσμευση για την ανάδειξη της κληρονομιάς του Ιωάννη Καποδίστρια, αποτελεί επιστέγασμα της κοινής μας προσπάθειας» κατέληξε ο υπουργός.

«Υπογράφουμε σήμερα με το Υπουργείο Εξωτερικών μνημόνιο συνεργασίας ώστε να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και να προβληθούν οι δραστηριότητες του Μουσείου. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου είναι αρμόδιο για ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας, ενώ η Υπηρεσία Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών διαθέτει έγγραφα για την περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, που τεκμηριώνουν σημαντικά γεγονότα της περιόδου αυτής, αναφερόμενα κατ΄εξοχήν ζητήματα της ελληνικής πολιτικής. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα έχει αγαθά αποτελέσματα για την πατρίδα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μουσείου Καποδίστρια, Περικλής Παγκράτης.

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κερκύρας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, επισκέφθηκε στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο Σεβ. κ. Νεκτάριος απένειμε στον κ. Δένδια τον χρυσούν σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνος μετά πιττακίου, ως πρόσωπο που προβάλλει την Κέρκυρα και τους Παξούς απανταχού της γης και προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στον τόπο.

Ο Ποιμενάρχης έδωσε ακόμη στον κ. Δένδια τα αναμνηστικά μετάλλια για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα εγκαίνια του Επισκοπείου της τοπικής Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr