Back to top

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας»

13/10/2020 - 08:42

Κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας». Την Πέμπτη αναμένεται στις 10 π.μ. η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο μήνα από την Ολομέλεια. 

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θεσπίζεται Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και εισάγονται ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Με τον παρόντα νόμο αναμορφώνεται εκ βάθρων το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας, συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι. Εξαιρούνται μόνο φορείς του Δημοσίου και χρηματοδοτικά ιδρύματα για τα οποία προβλέπονται ειδικές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Οι διαδικασίες που εισάγονται με τον παρόντα νόμο είναι επίσης εναρμονισμένες με τις διατάξεις της Οδηγίας 1023/2019 «περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)» εφόσον διασφαλίζεται ότι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εθνικά πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης τα οποία θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους· ότι οι έντιμοι αφερέγγυοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θα μπορούν να απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα που θα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από το χρέος, ιδίως περιορίζοντας τη διάρκειά τους.

Περαιτέρω, κρίσιμο ρόλο στο όλο πλαίσιο αποκτά η δυνατότητα όλων των φυσικών προσώπων να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης εκτός αν ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή αρνούνται να συνεργαστούν με τα όργανα της πτώχευσης. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα που πτωχεύουν εισφέρουν στη πτωχευτική περιουσία στοιχεία σημαντικής αξίας, όπως λ.χ. την κύρια κατοικία τους, η απαλλαγή επέρχεται ταχύτερα, μετά την πάροδο ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης. Με τον τρόπο αυτό ο νόμος ανταποκρίνεται στην υπόδειξη της οδηγίας για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα για την εφαρμογή των διατάξεων περί απαλλαγής από τα χρέη στους καταναλωτές το συντομότερο δυνατόν.

Στους στόχους αναφέρεται:

Βραχυπρόθεσμα, στόχος της ρύθμισης είναι η ενσωμάτωση όλων των διαδικασιών που αποσκοπούν είτε στην πρόληψη και αποφυγή της αφερεγγυότητας είτε στην αντιμετώπισή της στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 1023/2019 «περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)»

Μακροπρόθεσμα, στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς το νέο πλαίσιο θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων «κόκκινων» δανείων και στο δραστικό περιορισμό της δημιουργίας νέων. Έτσι, 170 θα τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ξανά την πραγματική οικονομία. Επίσης, βασικός μακροπρόθεσμος στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί είναι η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς θέτει τέλος στις χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αφερεγγυότητας και δημιουργεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο πεδίο για τους επενδυτές.