Back to top

Η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά!

17/04/2021 - 16:07

Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα και πολυαγαπημένα νησιά. Στην “αρχοντική” Κέρκυρα σίγουρα θα έχετε δει ή περπατήσει στην όμορφη Σπιανάδα, που αποτελεί σημείο συνάντησης των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών του νησιού.Η Σπιανάδα έχει εμβαδόν 84.000 τετραγωνικά μέτρα –πράγμα που την κατατάσσει στην 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου και πρώτη στη σειρά στα Βαλκάνια αλλά και μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Η ιστορία της Σπιανάδας

Μοναδική στην Ελλάδα για το μέγεθος και την ομορφιά της είναι η αγαπημένη πλατεία των Κερκυραίων,η οποία διαδραμάτισε πάντοτε μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Κέρκυρας. Η δημιουργία της δεν οφείλεται σε λόγους αισθητικής ή πολεοδομικούς, άλλα αμυντικούς και πολεμικής τακτικής των Ενετών. Η διαμόρφωσή της έγινε για να υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης και ορατότητας για τους αμυνόμενους στην ακρόπολη (Παλαιό Φρούριο) και ικανή απόσταση ανάμεσα ανάμεσα στο Φρούριο και στην πόλη.

Μεγαλύτερη πλατεία στα Βαλκάνια Σπιανάδα

Ο χώρος αυτός άρχισε να διαμορφώνεται από τους Ενετούς το 1516 και να δημιουργείται η πλατεία με την πρώτη της μορφή. Πρώτος όμως που καθιέρωσε τα ακριβέστερα όρια,επεκτείνοντας τον ελεύθερο χώρο που προϋπήρχε και απαγορεύοντας την ανοικοδόμηση,ήταν ο Michele Sam-micheli το 1537. Η τελική διαμόρφωση της πλατείας, με την επέκταση και πάλι των ορίων και την κατεδάφιση όλων των οικοδομών που υπήρχαν στο χώρο αυτό, έγινε το 1628. Σε διάφορα χαρακτικά του 16ου και 17ου αιώνα διακρίνεται πολύ χαρακτηριστικά ο ακάλυπτος χώρος της πλατείας.

Σπιανάδα Κέρκυρας

Οι κανόνες της τότε οχυρωματιής τέχνης,για να εξασφαλίσουν την άμυνα του φρουρίου, δεν επέτρεπαν να οικοδομηθεί ο χώρος εμπρός απ’αυτό σε απόσταση βολής τυφεκίου. Επιπλέον τα καντούνια (στενοί δρόμοι) που οδηγούν στην Πλατεία, από το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας μέχρι τα Ανάκτορα, να είναι κάθετοι προς αυτήν. Για τους αμυντικούς αυτούς λόγους απέκτησε η Κέρκυρα την υπέροχη αυτή πλατεία, διαφορετικά θα καλυπτόταν ο χώρος αυτός από το λαβύρινθο των καντουνιών της παλιάς πόλης.

Η μικρή λεωφόρος Στρατηγού Βίκτορος Δουσμάνη , που οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου, χωρίζει την Σπιανάδα σε δύο μέρη. Το βόρειο που ονομάζεται Κάτω Σπιανάδα ή Πλατεία Γεωργίου Α’ και το νότιο Άνω Σπιανάδα ή Πλατεία Ενώσεως που είναι και η μεγαλύτερη. Η έκταση και των δύο πλατειών είναι 42000 τετρ.μέτρα και η περίμετρος 950 μ. Περίπου.

Η ιταλική ονομασία της πλατείας

Το όνομα Σπιανάδα προήλθε από το Ιταλικό spianare,που σημαίνει επιπεδώνω και επειδή για τους αμυντικούς λόγους που προαναφέραμε κατεδαφίστηκαν όλες οι οικοδομές που υπήρχαν εκεί και ισοπεδώθηκε κάθε λόφος ή ανώμαλη επιφάνεια, έγινε η πλατεία επίπεδη (spianata), με τον καιρό όμως οι κάτοικοι με παραφθορά καθιέρωσαν την ονομασία Σπιανάδα.

Την οριστική της μορφή άρχισε να παίρνει η Πλατεία στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ την τελική στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ανακατασκευάστηκε με δαπάνη του κληροδοτήματος Ναπολέοντος Ζαμπέλη, τότε κατασκευάστηκε και το κιόσκι των συναυλιών το γνωστό μας Πάλκο της Μουσικής, στο οποίο τελείτε το βράδυ του Μ. Σαββάτου η Αναστάσιμη Ακολουθία, ένα θέαμα μοναδικό, φαντασμαγορικό και δίχως άλλο ανεπανάληπτο.

Σπιανάδα Κέρκυρα

Η ασύγκριτη και πασίγνωστη αυτή πλατεία είναι σήμερα η ψυχή και η καρδιά της πόλης. Είναι ο χώρος που έχουν απεικονίσει αιώνες τώρα διάσημοι ζωγράφοι και χαράκτες. Έλληνες και ξένοι, και έχουν γραφτεί τόσα πολλά από ιστορικούς, περιηγητές και απλούς ταξιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι το ανέκδοτο που που πολλοί αποδίδουν στο Σολωμό, ο οποίος περπατούσε ένα πρωί στη Σπιανάδα και συνάντησε έναν αποκρουστικά άσχημο άνθρωπο. Τότε χωρίς λόγο γύρισε και τον χαστούκισε γιατί όπως είπε με την ασχήμια του κατέστρεψε την ωραιότητα του περιβάλλοντος… Σ’αυτή τη μοναδική πλατεία γίνονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώνει την καθημερινή κίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Σπιανάδα Κέρκυρα πλατεία τη νύχτα

* Οι πληροφορίες του άρθρου είναι από το βιβλίο του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου “ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, Γλωσσικές Μαρτυρίες στην Ιστορική Διαδρομή της Κέρκυρας” , από την Ιστορική -Λαογραφική Εταιρία Κέρκυρας