Back to top

“Η Διδασκαλία των Κλασικών Γραμμάτων στην Ελληνική Εκπαίδευση”

04/12/2019 - 12:05

Τη σημασία του διαλόγου των πολιτισμών για την εμπέδωση, παγκοσμίως, των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και κυρίως της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την έναρξη των εργασιών ημερίδας που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με θέμα: «Η Διδασκαλία των Κλασικών Γραμμάτων στην Ελληνική Εκπαίδευση. Αναζητώντας το Σχολικό Παράδειγμα του 21ου αιώνα».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η προαγωγή και διάδοση των κλασικών γραμμάτων αποτελεί προτεραιότητα, η οποία υπερβαίνει, κατά πολύ, τα σύνορα της Ελλάδας και του εκπαιδευτικού της συστήματος και αφορά, κυρίως μέσω του ελληνικού πολιτισμού από τις καταβολές του ως σήμερα, την υπεράσπιση του συνόλου του δυτικού πολιτισμού -άρα και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι ούτως ή άλλως ο πυρήνας του- καθώς και την εμπέδωση της δυνατότητάς του να διαλέγεται, αρμονικά και αποδοτικά, με άλλους πολιτισμούς.

«Και καθένας αντιλαμβάνεται, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, την κρίσιμη, κυριολεκτικώς, σημασία του διαλόγου των πολιτισμών για την εμπέδωση, παγκοσμίως, των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, μ' έμφαση στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο πραγματικός πολιτισμός, ο οποίος από την φύση του έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, σέβεται, δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς, την διαφορετικότητα του ανθρώπου.

«Και τούτο διότι ως ύψιστο δείγμα στοιχειώδους ανθρωπισμού, ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Υπό τα δεδομένα αυτά, σε θεσμικό και αξιακό γενικότερα επίπεδο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου καθίσταται θεμελιώδες πρόταγμα δημοκρατίας και πολιτισμού».

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος «μια τέτοια θεώρηση της γλώσσας και του πολιτισμού, με αφετηρία την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, αποδεικνύει ότι είναι ακριβώς αυτός ο διάλογος των πολιτισμών που δίνει ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους εκείνους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σήμερα δήθεν «σύγκρουση» μεταξύ πολιτισμών. Ισχυρισμός, που οδήγησε ως και σε καταστροφικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής από πλευράς πολιτικών της Δύσης και της Ευρώπης».

Υποστήριξε, επίσης, ότι στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός Πολιτισμός δεν μπορεί, από την φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, πολιτισμούς.

«Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει στην εποχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών» παρατήρησε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ενδεδειγμένη λύση την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την επιλογή του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, στον οποίον ο ελληνικός πολιτισμός, με θεμέλιο την ελληνική γλώσσα και τα επιτεύγματά της στον χώρο του πνεύματος, οφείλει και μπορεί, υπό όρους ισοτιμίας προς τους άλλους πολιτισμούς και υπό συνθήκες αμοιβαίου σεβασμού, να διαδραματίσει πολλαπλώς σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ