Back to top

Χειρότερη προοπτική για το χρέος «βλέπει» η Κομισιόν και ζητά μεγαλύτερο «μαξιλάρι ασφαλείας»

22/01/2018 - 15:31

Η Ελλάδα πλησιάζει το κύριο ορόσημο της οικονομικής της κρίσης, καθώς προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και οι πιστωτές της πρόκειται να αρχίσουν να συζητούν καλύτερους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσής της.

Μια βασική ερώτηση που τίθεται, ωστόσο, είναι το είδος της ρύθμισης στο οποίο η χώρα θα εισέλθει μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος διάσωσης. Η Ελλάδα οφείλει σήμερα τους Ευρωπαίους εταίρους της, 224 δισ. ευρώ, ποσό που δίνει υπόσταση στην επιθυμία των πιστωτών της να παρακολουθούν στενά τη χώρα ακόμα και μετά την άμεση επιτήρησή τους.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι -εάν κριθεί απαραίτητο- θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναδιάρθρωση μερικών από τα προηγούμενα δάνεια που χορήγησαν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μια δέσμευση που πιθανόν θα συνοδεύεται από εκκλήσεις για πιο στενό έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν απομακρυνθεί από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Η μηχανική ενός τέτοιου μηχανισμού επιτήρησης, καθώς και ο τύπος και η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα λάβει η Ελλάδα μετά τη λήξη της διάσωσής της, θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της για τους επόμενους έξι μήνες. 
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έλαβαν δάνεια έκτακτης ανάγκης όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία εισήλθαν σε καθεστώς που ονομάζεται εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά τους παραμένουν υπό στενό έλεγχο και υπόκεινται σε εξαμηνιαίες οικονομικές και χρηματοοικονομικές αξιολογήσεις έως ότου επιστρέψουν το 75% όσων κεφαλαίων έλαβαν. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, τόσο το ύψος του χρέους της χώρας, και η πιθανή πρόσθετη αρωγή που θα πάρει, όσο και η ιστορία της με τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πολύ πιο αυστηρό έλεγχο από άλλες χώρες που διασώθηκαν.