Back to top

Handelsblatt: Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να έχει την τύχη του Ίκαρου

20/11/2018 - 07:30

«Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ποντάρουν μαζικά στην Ελλάδα - ωστόσο υπάρχει η απειλή πτώσης», είναι ο τίτλος της Handelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.  

«Μετά την τουριστική έκρηξη της περασμένης σεζόν, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι προχώρησαν σε μαζικές αγορές (σ.σ. ξενοδοχεία, πτήσεις κ.α.) στην Ελλάδα. Με μεγάλο ρίσκο, όπως διαφαίνεται τώρα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Γερμανίας πανηγυρίζουν για την καλοκαιρινή σεζόν του 2018 που μόλις ολοκληρώθηκε, καθώς η Ελλάδα ανέκαμψε σημαντικά. Ωστόσο αυτή η «υψηλή πτήση» μπορεί να καταλήξει σύντομα όπως η πτώση του Ίκαρου, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν παράτολμος και πλησίασε πολύ κοντά στον ήλιο. Προς το παρόν η άνοδος του ελληνικού τουριστικού κλάδου φαίνεται να είναι το ίδιο σταθερή όσο τα κερωμένα φτερά του πιλότου της αρχαιότητας, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ανακάμπτουν οι γειτονικές χώρες

«Ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου κρατήσεων για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν» επισημαίνει ο Φίλιπ Βάιζερ από την εταιρεία αξιολόγησης δεδομένων Trevo Trend. «Πέραν αυτού όμως οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο και στα πρακτορεία σχετικά με ταξίδια στην Ελλάδα υπολείπονται 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», συμπληρώνει.

Ήδη η επιφυλακτικότητα των τουριστών το Σεπτέμβριο, η οποία περιόρισε τη συνολική αύξηση της χρονιάς από το 25% στο 20%, προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο δεν θα πρέπει να προκαλεί και έκπληξη. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από τις πολιτικές αναταράξεις γειτονικών χωρών της, αλλά αυτές οι κρίσεις δεν φαίνονται πια τόσο επικίνδυνες στους Γερμανούς τουρίστες, σημειώνει η Handelsblatt.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Τουρκία οδήγησαν τα τελευταία χρόνια τους τουρίστες μαζικά στην Ελλάδα. Τώρα όμως φαίνεται να ηρεμεί η κατάσταση σε αυτές τις χώρες»,συμπληρώνει.

Η Ελλάδα αντιγράφει τα λάθη της Ισπανίας

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις επενδύσεις που έχει κάνει ο γερμανικός τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα: «Αντί για 651 ξενοδοχεία όπως την περασμένη χρονιά, η Alltours προσφέρει 731 καταλύματα, αγόρασε στην Κρήτη το τρίτο ressort της, ενώ στην Κω επενδύει στη κατασκευή δυο design ξενοδοχείων. Την ίδια ώρα η ανταγωνίστρια FTI αύξησε τον αριθμό των πτήσεών της προς την Ελλάδα την ερχόμενη σεζόν. Από τον Απρίλιο η Κέρκυρα θα εξυπηρετείται από επτά γερμανικά αεροδρόμια. Στο πρόγραμμα της εταιρείας προστέθηκε ως νέος προορισμός και η Κεφαλονιά. Το ίδιο ισχύει και για την DER Touristik […] Πάντως, σύμφωνα με έλληνες τουριστικούς πράκτορες, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν οι μεγάλες επενδύσεις», αναφέρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεδομένου ότι νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος φτάνουν στα όριά τους, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας επενδύει από την πλευρά της σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως είναι η Κάρπαθος.

«Είναι αμφίβολο εάν αυτό αρκεί για τη συνέχιση των υψηλών τουριστικών επιδόσεων. Περισσότερο δίνεται η εντύπωση ότι για τη νέα χρονιά η Ελλάδα αντιγράφει τα λάθη της Ισπανίας. Στον κατάλογο της Alltours η χώρα εμφανίζεται κατά 2,5% πιο ακριβή, την ώρα που οι άλλοι προορισμοί είναι μόνο κατά 1,5% πιο ακριβοί», αναφέρει ακόμη.