Back to top

Χαμόγελα και εκπλήξεις στο Προεδρικό Μέγαρο - Tα παραπολιτικά της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης

01/03/2018 - 14:46

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την τελετή της ορκωμοσίας τους...

Η τελετή πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης εμφανίστηκαν χαμογελαστά και αφού έδωσαν τον σύντομο πολιτικό όρκο, υπέγραψαν και στη συνέχεια χαιρέτησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Ακολούθως, αν και μόλις πέντε άτομα, είχαν το καθιερωμένο πηγαδάκι έπειτα από κάθε ορκωμοσία.

Φανερά ευτυχής ήταν και ο Φώτης Κουβέλης, που τελικά κατάφερε να μπει στο κυβερνητικό σχήμα και να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο, τόσο πηγαίνοντας για την ορκωμοσία όσο και κατά την αποχώρησή του, ο κ. Κουβέλης απέφυγε επιμελώς τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, μη θέλοντας να μιλήσει για την υπουργοποίησή του.

Οι διάλογοι στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας πέρασε πρώτος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ τελευταία έφτασε η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Εμφανής ήταν η οικειότητα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νάσου Ηλιόπουλου (γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ και οι δύο έχουν θητεύσει γραμματείς της Νεολαίας του Συνασπισμού), με τον τελευταίο να δέχεται ένα... πατρικό χαστουκάκι από τον πρωθυπουργό.

«Ο ΠτΔ είναι, να ξέρεις, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να ενημερώνεται απευθείας», ήταν η επισήμανση του απερχόμενου από το Πεντάγωνο Δημήτρη Βίτσα προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβελη, ενώ ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και λίγο πριν ανταλλάξει χειραψία με τη νέα υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, είπε: «Πρόεδρε, θα προάγει τα γράμματα».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι και ο σύζυγος της Μερόπης Τζούφη, Βαγγέλης Μακάριος, έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση και απάντησε στα ερωτήματα δημοσιογράφων. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι η σύζυγός του «έχει όλα τα προσόντα και θα τα καταφέρει πολύ καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν πάντοτε στόχος αλλά δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα».

Όσο για το τι είπε στην κυρία Τζούφη αποκάλυψε ότι «της είπα ότι δικαιώθηκε για όλη την πορεία που έχει ακολουθήσει στην πολιτική και προσωπική της πορεία»

Μετά την ορκωμοσία οι νέοι υπουργοί αποχώρησαν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε, συνοδευόμενος από τους κ. Βίτσα και Τζανακόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Φώτης Κουβέλης απέφυγε τους δημοσιογράφους και ήλθε με αυτοκίνητο, ενώ αμέσως μετά την τελετή πήγε και αυτός στο Μαξίμου.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν πολιτικά και όχι θρησκευτικά. Γι' αυτό και δεν βρέθηκε εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού οι οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν με τη λέξη «δηλώνω» και όχι «ορκίζομαι».

Υπενθυμίζεται πως:

Νέος Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, στη θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.
Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.
Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, στη θέση του Κώστα Ζουράρι.
Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου.
Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Κωνσταντίνος Στρατής. Πρόκειται για μια νέα θέση που δημιουργείται στο εν λόγω υπουργείο.