Back to top

Γκετοποίηση της Δ. Θράκης επιδιώκει η Τουρκία – Πώς η Ελλάδα θα θωρακίσει τη μειονότητα..

08/05/2021 - 17:00

Τις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε μιλώντας στο NEWPOST ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Νέα αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκλήθηκαν μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που επισκέφθηκε τη χώρα μας και μίλησε για τουρκική στη Δυτική Θράκη, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Το ήδη μπαρουτιασμένο κλίμα ήρθαν να δυναμιτίσουν τόσο οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, όσο και του Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε μιλώντας στο NEWPOST ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου υφΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια της οποίας προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις, ο κ. Φίλης είπε ότι «αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας είναι πάγια. Η Τουρκία συστηματικά μιλάει για την ύπαρξη δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, τους τελευταίους μήνες έχει επινοήσει αντίστοιχη μειονότητα τουρκική και στα Δωδεκάνησα, αλλά την Τετάρτη με της δηλώσεις του Τούρκου υφΥΠΕΞ ακούσαμε ότι υπάρχει και τουρκική μειονότητα στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, η πάγια αυτή θέση της Τουρκίας διάνθησε τους τελευταίους μήνες, επινοώντας δήθεν τουρκική μειονότητα και στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλονίκη. «Προφανώς είναι μία ανεξήγητη θέση», είπε.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημείο που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. «Όταν μιλάμε για μία μειονότητα που είναι ελληνική μουσουλμανική και την οποία η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε εθνική τουρκική, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την εθνική μας ασφάλεια και την εθνική μας συνοχή», είπε.

Όπως εξήγησε, αυτό που θέλει η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση είναι μία μειονότητα στη Θράκη η οποία θα είναι αποκομμένη από την οικονομική ζωή και δραστηριότητα, μία μειονότητα η οποία θα έχει χαμηλό επίπεδο μόρφωσης για να μπορεί η Τουρκία να την επηρεάζει ευκολότερα και να είναι πιο χειραγωγήσιμη και ποιο ελέγξιμη από πλευράς Τουρκίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, αυτή η μειονότητα ή τμήμα αυτής, αρχίζει να γκετοποιείται και μέσα από αυτή την γκετοποίηση η Τουρκία θέλει να την προσεταιριστεί.

Αναφορικά με την στάση της Αθήνας απέναντι στις προκλήσεις, ο κ. Φίλης είπε: «Η Ελλάδα πρέπει να δώσει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην μειονότητα, ώστε και να μορφωθεί και να συμμετέχει στην οικονομική δραστηριότητα και να αισθάνεται ότι είναι μέρος του όλου της Ελλάδα και να της δημιουργήσει εθνική συνείδηση. Όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Υπήρξαν προβλήματα, υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξε μία περιθωριοποίηση μέρους της μειονότητας, πλέον όμως εδώ και αρκετό καιρό η Ελλάδα έχει δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το ζήτημα».

Για την ανακοίνωση από την πλευρά της Αθήνας μετά τις προκλήσεις του Τούρκου υφΥΠΕΞ εξήγησε ότι χρειάζεται για να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει ένας «χαρτοπόλεμος» δηλώσεων και κυρίως ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στην επίσκεψη που εμφανίστηκε ως ιδιωτική.

Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Για τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Φίλης είπε: «Η Τουρκία αυτό το οποίο θέλει είναι να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και μέσω της δημόσιας διπλωματίας της να δημιουργήσει μία πλήρη παραποιημένη εικόνα βάσει της οποίας η Τουρκία υποτίθεται ότι κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να βρει κοινούς παρανομαστές με την Ελλάδα».

«Προσπαθεί να δημιουργήσει μία εικόνα ότι δήθεν η Τουρκία όχι μόνο έχει αποσύρει τα πλωτά γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη από το Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ότι επιδιώκει και ένα διάλογο με την Ελλάδα, που η Ελλάδα υποτίθεται ότι τον αποφεύγει και ότι είναι η χώρα όπου με βάση την Τουρκία απωθεί μετανάστες και δεν συμπεριφέρεται σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης», είπε ο διεθνολόγος.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν η Τουρκία θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι η πηγή του κακού και ότι αυτή τα κάνει όλα σωστά. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι μία προσπάθεια του Ερντογάν να κάνει το άσπρο – μαύρο προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση σε όσους θέλουν να το πιστέψουν, που δεν είναι τόσοι πολλοί, ότι η Τουρκία δήθεν έχει αλλάξει και έχει γίνει το κακό παιδί.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για το αν μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ρίξει την ένταση, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η ένταση στο πεδίο έχει πέσει σε σχέση με αυτά που είχαμε την περίοδο Αυγούστου και Νοεμβρίου του 2020.

«Μία συνάντηση αν γίνει τον Ιούνιο, θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και θα πρέπει να είναι μία συνάντηση η οποία δεν θα παρουσιαστεί από την Τουρκία ως συγχωροχάρτι, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται προβληματικά», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία αυτό που έχει καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή οι ευρωτουρκικές σχέσεις να διέρχονται και μέσα από τις ελληνοτουρκικές και πρέπει να δείξει ότι ναι μεν επιθυμεί τον διάλογο, αλλά αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι ναρκοθετημένος από την αρχή. Πρέπει να είναι ένας διάλογος με συγκεκριμένο πλαίσιο και εν προκειμένω το Δίκαιο της Θάλασσας και χωρίς απειλές τύπου casus belli, όπως αυτή που υπάρχει σε βάρος της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας τα τελευταία 26 χρόνια.

πηγη newpost.gr