Back to top

Γέμισε σκουπίδια η ΓΑΔΑ!

14/02/2019 - 15:25

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί το κεντρικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής όπου στεγάζονται οι νευραλγικότερες υπηρεσίες αστυνόμευσης, όπως διαπιστώνεται με το πόρισμα-κόλαφος των ελεγκτών υγείας για τις συνθήκες καθαριότητας.

Σκηνές ντροπής αντίκρυσε το κλιμάκιο των ελεγκτών υγείας το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία στις 29 Ιανουαρίου ύστερα από ενέργειες της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Το βασικότερο κτίριο της Αστυνομίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια υγειονομική «βόμβα» για αστυνομικούς, κρατουμένους και πολίτες που το επισκέπτονται.

«Τα ανωτέρω ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (κατσαρίδες), δημιουργώντας ανθυγιεινές και αντιαισθητικές καταστάσεις σε βάρος αστυνομικών και κρατουμένων» τονίζεται στο πόρισμα, δίνοντας το στίγμα των άθλιων συνθηκών που σε τίποτα δεν συνάδουν με μια ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία.

Τα σκηνικά που αντίκρυσαν οι ελεγκτές υγείας αποτυπώνονται στο πόρισμα το οποίο έφεραν στη δημοσιότητα συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ. Γκαράζ πνιγμένα με παρατημένα σκουπίδια. Στον χώρο των κρατητηρίων οι κάδοι είχαν ξεχειλίσει, ενώ οι τουαλέτες του ισογείου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του προσωπικού, δεν έχουν εξαερισμό και χρειάζεται να καθαριστούν επιμελώς.

Χαρακτηριστικά των απαράδεκτων καταστάσεων που επικρατούν είναι αποσπάσματα του πορίσματος σύμφωνα με τα οποία:

Στο γκαράζ υπήρχε σωρός από μαύρες σακούλες, χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια.
Στην είσοδο των κρατητηρίων υπήρχαν πεταμένα πλαστικά, κούτες και τρόφιμα των κρατούμενων από την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα δε με προφορικές δηλώσεις εργαζομένων ο ανελκυστήρας ήταν χαλασμένος και δεν υπήρχε δυνατότητα απομάκρυνσής τους.
Στους διαδρόμους των κρατητηρίων οι κάδοι ήταν γεμάτοι και τα σκουπίδια ήταν στο πάτωμα. Το κλιμακοστάσιο του κτιρίου χρήζει επιμελέστατης καθαριότητας.
Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. είναι αποφασισμένοι με οδηγό αυτό το πόρισμα να κινηθούν νομικά «για να προστατεύσουμε την υγεία και την αξιοπρέπειά μας», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον έχουν ήδη ζητήσει να γίνουν αυτοψίες σε όλες τις Υπηρεσίες των Αθηνών, στις οποίες όπως καταγγέλλουν έχουν διαπιστώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Χωρίς συνεργείο
Τα μεγάλα προβλήματα με την καθαριότητα στις αστυνομικές υπηρεσίες ξεκίνησαν όταν έληξε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η σύμβαση με τα συνεργεία καθαρισμού ιδιωτικής εταιρείας. Το σοβαρό αυτό θέμα έχει «παγώσει» και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έχει ακόμα βρει τη λύση του.

«Κάθε αστυνομική υπηρεσία δεν είναι μόνο καθρέφτης της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του ίδιου του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να εμφανίζεται και να παρουσιάζεται ενώπιον όχι μόνο των αστυνομικών αλλά και των πολιτών που καθημερινά τα επισκέπτονται, με μια εικόνα που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που παρατηρούνται τα χρόνια των Μνημονίων, σε αστυνομικές υπηρεσίες υποδηλώνουν εικόνα εγκατάλειψης και δυστυχώς αποτελούν εστία μόλυνσης με άμεσο κίνδυνο τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών», τονίζει ο συνδικαλιστής, Σπήλιος Κρικέτος. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της λήξης των συμβάσεων προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι η προκήρυξη διαγωνισμού θα δώσει τέλος σε μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν».